Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Reseberättelse från Team-VM

Team Surprise missade med ynka 0.9 poäng bronset på Team-VM i Helsingfors för en månad sedan. Läs deras egen reseberättelse här.


VM-laget 2011 tillsammans med Andrea Dohany, tränare

Resan mot Helsingfors började med ett stopp i Stockholm för att åka på isshowen Stockholm Ice. Att åka inför en så stor publik var otroligt roligt. Vi inledde showen med ett specialgjort uppvisningsprogram tillsammans med Kristoffer Berntsson. Därefter åkte vi vårt långprogram, ett jättebra genrep inför VM. Efter uppvisningen stannade vi kvar i Stockholm och tränade, för att finslipa de sista detaljerna på våra program.


Stockholm Ice

På tisdagmorgonen anlände vi till Finland och checkade in på det officiella hotellet Crowne Plaza. Tisdagen ägnades åt att videoanalysera träningen från Stockholm och att landa i den härliga VM-andan. På onsdagen hade vi våra två första träningar på plats, en i träningshallen och en i tävlingsarenan. De gick kanon. Vi hade längtat efter detta ögonblick och njöt av varenda sekund vi var på isen.

Torsdagen såg ungefär likadan ut som onsdagen, med ett tidigt träningspass på morgonen och ett lite senare på eftermiddagen. Det blev ytterligare en bra morgonträning, där fokus låg på kortprogrammet. Stämningen i laget blev bara bättre och bättre. Till eftermiddagsträningen hann vår koreograf Zerjon anlända. Kvällen ägnades åt genomgång av kortprogrammet och lottning. Startnummer 21 blev vårt och det kunde inte bli mycket bättre. Det bästa sparades till sist.

Fredag morgon startades med en god frukost. Vi var laddade från det att vi vaknade. Alla kunde känna att VM var igång. Skridskorna var målade, klackarna tejpade och klänningen nerpackad. Det var bara att köra. Dagen började med den officiella träningen och precis som de föregående gick även denna träning bra. Vår hejarklack hade dessutom anlänt till ishallen, vilket skapade en underbar känsla. Vi återvände till hotellet och analyserade vår träning för att kunna rätta till de sista detaljerna inför tävlingen. Hår och smink fixades. På kvällen var det dags att åka tillbaka ishallen för det vi hade längtat efter hela säsongen, att inta isen och göra det vi är bäst på.


Kortprogrammet

Kortprogrammet kunde inte ha gått bättre. Det kändes som ett guldåk. Vi var jättenöjda med vår prestation. Vi kände också ett starkt stöd från den finska publiken, som verkade uppskatta vårt program. Tyvärr nådde vi inte den placering vi hade siktat på. Vi låg endast 5:a efter kortprogrammet. Detta förvånade inte bara oss, utan även publik och personer i vår omgivning. Revanschsugna återvände vi till hotellet.

Väl tillbaka laddade vi om och började fokusera på långprogrammet. Det var Circus time. Trots placeringen från gårdagen var vi otroligt laddade och inställda på att visa världen hur grymma vi är. Träningen på förmiddagen kändes säker och den svenska publiken fanns vid vår sida.

Efter vila på hotellet och lite mat i magen var det dags att åka tillbaka till ishallen för sista gången. Den svenska hejarklacken var fantastisk. Vi trodde nästan att vi hade kommit till ett cirkustält bland alla clowner och cirkusklädda supporters. Klockan 18.39 var det dags att för sista gången visa upp detta underbara program vi har kämpat med under säsongen. Vi var taggade för att skapa en riktigt bra show på isen. Vi hade hört från flera håll att vi hade ett starkt program och ett av det bästa på väldigt länge, vilket taggade oss ännu mer.


Långprogrammet

Vi åkte fokuserat och säkert. Tyvärr hade vi ett fall, men det påverkade inte programmets helhetsintryck. Vi gav allt med fart, spänning, utstrålning och känsla. Vilken stämning! Vårt första moment, grupplyftet, fick taket i den fullsatta arenan att lyfta. Vi var väldigt nöjda med vår prestation, även denna dag.

Långprogrammet var enligt domarna det tredje bästa för dagen, men vi missade tyvärr bronset i totalplaceringen med 0.9 poäng. Vårt resultatmål var satt högre än den fjärdeplats vi slutade på. Vi fick inte det guld vi siktat på, denna gång.

Resan var fantastisk och vi uppnådde vårt mål, att genomföra våra två program på bästa möjliga sätt. Vi är otroligt nöjda med vår prestation och har fått mycket fin respons efter tävlingen, från högt renommerade domare och tränare. Det värmer att vi gjorde ett så starkt intryck, dock blev vi besvikna över att detta inte syntes på placeringen. Det var dessutom väldigt jämnt i långprogramsresultatet, där vi hade 4 av 9 domare med oss till förstaplatsen. Detta tar vi med oss, men nu har vi lämnat Finland och ser fram emot nästa år och VM på hemmaplan, med två nya, otroliga program.

Hälsningar Team Surprise

Foto: Elin Bryngelson och privat

Publicerad: 2011-05-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer