Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Internationellt domarseminarium i samband med Finlandia Trophy

Karolina Matesa, Tibro, deltog förra helgen i ISU:s internationella domarseminarium för singel- och paråkning som hölls i samband med Finlandia Trophy i Vantaa, Finland.


Karolina Matesa berättar för Skatesweden efter dagarna i Finland:

- Vi var en lagom stor grupp på 13 deltagare från 6 olika nationer, så det blev mycket diskussioner och problemlösningar. Våra handledare, Rita Zonnekeyn, Nederländerna och Paolo Pizzocarri, Italien är verkligen kunniga och har lång erfarenhet som domare, säger Karolina entusiastiskt och fortsätter:

- Rita pratade mycket om regler och GOE (Grade of Execution, reds. anm), medan Paolo föreläste om programkomponenter. De delade även med sig av sina egna erfarenheter och ibland udda situationer som de upplevt som domare.

En del av seminariet ägnades åt paråkning med provbedömning från DVD då det inte fanns några deltagande paråkare under Finlandia Trophy.

- Vår huvuduppgift under helgen var att provdöma herrklassen. Både kort- och friåkningsprogrammet. Efter provbedömningen diskuterades GOE och programkomponenter på ett antal åkare. Seminariet avslutades med en genomgång av att vara Referee (Skiljedomare, reds. anm.) på internationella tävlingar och mästerskap, berättar Karolina och avslutar:

- Det var en mycket givande helg med nyttig information och med många nya kontakter.

Hur blir man internationell domare?

För att svara på den frågan kontaktade vi Emilie Billow, ordförande i förbundets Tekniska Kommitté:

- För att kunna nomineras till ISU som internationell domare och representera Sverige, krävs bland annat genomgånget domarseminarium arrangerat i samarbete med ISU, och man måste vara mellan 24 och 50 år för nominering. Nominering görs till ISU årligen i april inför kommande säsong, säger Emilie och fortsätter:

- Som internationell domare krävs att man är aktiv på internationell nivå på minst en tävling under 36 månader och har genomgått ett ISU seminarium under de senaste 48 månaderna. Åldersgränsen för internationella domare är 70 år.

Emilie avslutar med att berätta att Sverige idag har 10 st internationella domare, varav 4 st är Mästerskapsdomare och 2 st är Mästerskapsskiljedomare.

Publicerad: 2011-10-12

Senast uppdaterad: 2014-09-13

Samarbetspartners

Sponsorer