Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Kälkar populära i Vänersborg

Åkning på kälke har varit framgångsreceptet för KK Trollhättan Vänersborgs satsning inom projektet ”Jämlik Ishall”. Det har varit ett utmärkt sätt att locka fysiskt funktionsnedsatta personer till isen.


Maria Johansson, ordförande i klubben, förklarar att fördelen med kälkarna är att ännu fler barn och vuxna kan dra nytta av ishallen.

- Vi vill vara en klubb för alla som älskar känslan på isen. Konståkning är fantastiskt men det är också tekniskt svårt. På det här sättet öppnar vi upp för personer med funktionsnedsättningar på ett sätt som annars inte är möjligt. 

Deltagarna får lära sig att hålla balansen, ta fart, svänga och styra sin kälke. Träningen avslutas ofta med någon form av kälkhockeymatch.

- Vi vill utveckla kälkåkningen så att det kan bli en konståkningsdel, där man till exempel skulle kunna göra det till synkroniserad konståkning och få till en kul uppvisning, säger Maria Johansson.


Det hela började med att klubben knöt kontakt med kälkhockeylandslagsmannen och paralympiern Peter Ojala. Med hans kunskaper om utrustningen och träning fanns en grund för att starta kälkverksamheten. De 15-20 iskälkarna i olika storlekar fanns redan, tack vare Ojala och Arena Fritid Vänersborg. Konståkningsklubben bidrog med inköp av hjälmar, armbågsskydd och handskar, samt konståkningstränaren Sanna Norén som extra resurs på isen. 



Ledarna Marcus Ericsson, Inger Larsson, Sanna Norén, och Peter Ojala.

Genom att dela isytan med curlingklubben, som inte använde hela isen under sina träningspass, kunde man också se till att det fanns tider att genomföra kälkåkningen på.  

Sedan träningen kom i gång i november har redan ett trettiotal personer i åldern 13-60 år varit i Vänersborg och provat att åka. Det har varit människor både med och utan funktionsnedsättningar. 

- Några har blivit mycket intresserade och har kommit vid många tillfällen, säger Maria Johansson. 

I slutet på november hade klubben en isshow, där ledarna Peter Ojala och Marcus Ericsson var med och visade upp kälkåkningen.

Framgången med kälkåkningen har även gjort att bandyklubben IFK Vänersborg har hört av sig med intresse om ett samarbete.  

- Och i Trollhättan är vi i startgroparna för att få till en sele, säger Maria Johansson.

Den stora utmaningen är att kälkåkningen är en relativt ny företeelse. 

- Det finns inte så mycket kunskap om hur man till exempel bygger upp ett bra träningspass. Men jag tror att alla idrotter måste fundera på hur vi kan öka vår bredd och göra ishallarna tillgängliga för fler. Ett sådant engagemang skapar positiva vågor som kommer att vara bra för hela sporten. 

- Och vi hoppas att vi ska kunna lära oss av varandra, klubbarna som håller på med detta, säger Maria Johansson.

Text: Filip Stiller
Foto: KK Trollhättan Vänersborg

Läs mer om Jämlik Idrott:


Stark start i projekt för funktionsnedsatta Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2014-05-20

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer