Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Tekniska funktionärer, del 2 av 4: Teknisk Specialist - Variationsrikt på alla nivåer

Vi fortsätter följa personerna bakom kulisserna. Idag har turen kommit till Tekniska Specialisten Filip Stiller vars uppgift på tävling är att identifiera de tekniska element åkaren utför, och utifrån regelverket avgöra svårighetsnivån.

Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats för våra åkare på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför Svenska Konståkningsförbundets årliga Utbildningsvecka 27-30 augusti presenterar vi nästkommande veckor tre av de viktiga roller du kan ha under en tävling, Data- och Videooperatör (DVO), Teknisk Specialist (TS) och Teknisk Kontrollant (TC). Alla med olika behörighetskrav och utbildningslängd. Ta chansen att utbilda dig inom något av dessa områden, bli en del av teamet och bidra till Svensk konståknings fortsatta framgång.


Filip Stiller 


Foto: Privat


Filip Stiller, Teknisk Specialist sedan 2005


Göteborgs Team- och Konståkningsklubb 

2005 arrangerades TS-utbildningen för första gången i Sverige. En av de som deltog var Filip Stiller som då fortfarande var aktiv åkare med ett stort intresse för den tekniska delen av konståkning. Sedan dess har Filip jobbat som TS i Sverige och är sedan 2014 även internationell TS.


Varför har du utbildat dig till TS?

- Därför att jag älskar att titta på, bedöma, och prata om konståkning. Genom att arbeta som TS kunde jag göra allt detta och slippa att döma helt själv som domarna gör. Dessutom passade det mig särskilt bra att vara just TS eftersom jag alltid intresserat mig särskilt för den tekniska delen av konståkningen, som har relativt tydliga regler.

Vad är roligast med att vara Teknisk specialist?

- Framför allt att man som TS jobbar i lag med andra konståkningsälskare. Som domare får man inte diskutera någonting av åkningarna med varandra, medan vi i den tekniska panelen kommer fram till våra bedömningar gemensamt. Sen tycker jag att det är kul att med slow motion-bilder ta reda på om hoppen verkligen är fullroterade, om piruetterna är godkända, och om stegen är rena. Det är också skoj att höra hur andra tekniska funktionärer gör sina bedömningar och upptäcka nya sätt att se på vår sport. 

Varför du tycker att andra ska ta tillfället att utbilda sig till TS?

- Därför att det är det överlägset roligaste sättet att både njuta av och bidra till den svenska konståkningen!

Nu söker vi efter fler Tekniska Specialister. Är du 18 år eller äldre, har tävlat på lägst junior A-nivå eller är tränare med lägst Steg 3B? Vill du uppleva fantastisk konståkning och samtidigt bidra till framgångsrika tävlingar? Då ska du ta chansen att utbilda dig till Teknisk Specialist på Utbildningsveckan i Stockholm. 

 

Utbildningsveckan - Mötesplatsen för flera av konståkningens viktigaste utbildningar

Inför varje säsong samlar vi viktig kompetens på ett och samma ställe. Årets Utbildningsvecka anordnas 27-30 augusti i Stockholm. Svenska Konståkningsförbundet ger via Idrottslyftet förutom 75 % i bidrag för kursavgiften, även ett 100 % resebidrag, också det via Idrottslyftet, till alla nya TC/TS/DVO som anmäler sig till Utbildningsveckan. Om resekostnaden överstiger 2 000 kr ska detta godkännas av SKFs kansli innan bokning görs. Klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att komma till anmälan.

 

Teknisk Specialist (TS)

Vem kan bli Teknisk Specialist?

Teknisk Specialist har den kortaste utbildningsvägen av de funktioner som svarar för bedömningen, men bygger på kunskaperna och erfarenheterna genom auskultationer i tekniska panelen samt genom att verka på tävlingar. För att bli TS måste du vara minst 18 år. Du ska ha varit åkare på fd A-nivå alternativt vara tränare på lägst Steg 3B-nivå.

Du kan med fördel vara aktiv tränare och TS under samma säsong. Det är alltså tillåtet att verka både som tränare och TS (på Klubbtävling och A-tävlingsnivå).Dock får du ej vara TS i de klasser där egna åkare tävlar.

Som TS kan du inte verka som domare under samma säsong och i samma disciplin. 

Vad gör en Teknisk Specialist? 

I varje teknisk panel ingår 1-2 Tekniska Specialister som arbetar i lag med en Teknisk Kontrollant (TC) och Data- och Videooperatörerna (DVO). TS identifierar de tekniska elementen och svårighetsgraderna. TS annonserar sedan för övriga i panelen vilka element och svårighetsgrader som utförs av åkarna. 

TC och Assisterande TS kan begära att se repris av element direkt efter programmets slut om de är av annan uppfattning än TS.

Publicerad: 2015-06-04

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer