Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Tekniska funktionärer, del 4 av 4 - En annan väg till de stora mästerskapen

Många drömmer om att få tävla i ett stort mästerskap. För en del stannar det vid en dröm. Men det finns fler sätt att delta på de stora arenorna än att tävla. Möt Anna Burwall som efter avslutad TS-utbildning tog en annan väg till EM.

Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats för våra åkare på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför Svenska Konståkningsförbundets årliga Utbildningsvecka 27-30 augusti har vi presenterat tre av de viktiga roller du kan ha under en tävling, Data- och Videooperatör (DVO), Teknisk Specialist (TS) och Teknisk Kontrollant (TC). Alla med olika behörighetskrav och utbildningslängd. Ta chansen att utbilda dig inom något av dessa områden, bli en del av teamet och bidra till Svensk konståknings fortsatta framgång!

Har du missat att anmäla dig? Det finns ett fåtal platser kvar. Maila caroline.andersson@skatesweden.se för mer information.


 


Anna Burwall

Anna Burwall, Teknisk Specialist sedan 2005

Anna Burwall var en av de första att gå utbildningen till Teknisk Specialist. Året var 2005 och Anna hade nyligen avslutat sin aktiva karriär. Ett nytt bedömningssystem skulle införas i Sverige och det fanns ett stort behov av att utbilda tekniska funktionärer. Endast 10 år efter avslutad utbildning blev Anna uttagen att döma damernas tävlingar under EM i Stockholm i januari 2015.

 

Varför valde du att utbilda dig till Teknisk Specialist?

- Strax efter att jag slutat åka själv blev jag tillfrågad av en eldsjäl inom svensk konståkning, Anna Nylén, att gå TS-utbildningen. Jag hade egentligen inga planer på att utbilda mig till domare då jag inte kände att det var riktigt min grej, men jag var väldigt nyfiken på det nya systemet som skulle införas i Sverige.  

Trodde du då att du 10 år senare skulle döma ett EM?

- Absolut inte. Jag hade egentligen inget mål med utbildningen men jag blev väldigt nyfiken på hur bedömningen gick till på tävling. Efter att ha dömt mitt första SM var jag fast och sugen på att få döma mer.

Vad är roligast med att vara TS?

- Att man har möjlighet att fortfarande vara en del av sporten. Jag gillar också att arbeta tillsammans med andra och att vi diskuterar oss fram till beslut.

Vad är det svåraste?

- Som Teknisk Specialist ska du ha koll på väldigt mycket samtidigt. Det kan vara väldigt svårt innan man hittar sitt eget sätt att såväl tänka som anteckna för att hålla reda på allt. 

Hur blir man Teknisk Specialist på ett internationellt mästerskap?

- Första steget är att utbilda sig till nationell Teknisk Specialist för att sedan gå vidare till att bli nationell mästerskaps-TS. Båda dessa utbildningar arrangeras i Sverige av Svenska Konståkningsförbundet. Efter att ha dömt ett par år på nationell mästerskapsnivå kan man bli uttagen till ISU's (Internationella Skridskounionen) internationella TS-utbildning och därefter vidareutbilda sig till internationell mästerskaps-TS.

Hur var det att sitta som TS på EM? 

- Fantastiskt! Det var helt underbart att få döma en så otroligt väl utförd tävling av såväl åkare som arrangör. Att sedan både Viktoria och Joshi Helgesson åkte två lysande åk framför underbar publik på hemmaplan gjorde hela upplevelsen exceptionell. 

Hur förberedde du dig inför EM?

- Jag förberedde mig inte så mycket mer än till andra tävlingar faktiskt. Oavsett nivå på tävling, tävlar alla efter samma regler. Reglerna måste sitta i benmärgen. 

Vill du döma fler mästerskap?

- Självklart vill jag döma fler mästerskap!

Varför ska andra utbilda sig till TS?

- För att det är så fantastiskt roligt helt enkelt! Du får inte bara möjligheten att se konståkning på första parkett utan även uppleva tävlingar tillsammans med väldigt många trevliga människor som också älskar sporten. 

 

Nu söker vi efter fler Tekniska Specialister. Är du 18 år eller äldre, har tävlat på lägst junior A-nivå eller är tränare med lägst Steg 3B? Vill du uppleva fantastisk konståkning och samtidigt bidra till framgångsrika tävlingar? Då ska du ta chansen att utbilda dig till Teknisk Specialist på Utbildningsveckan i Stockholm.

 

 

Utbildningsveckan - Mötesplatsen för flera av konståkningens viktigaste utbildningar

Inför varje säsong samlar vi viktig kompetens på ett och samma ställe. Årets Utbildningsvecka anordnas 27-30 augusti i Stockholm. Svenska Konståkningsförbundet ger via Idrottslyftet förutom 75 % i bidrag för kursavgiften, även 100 % resebidrag, också det via Idrottslyftet, till alla nya TC/TS/DVO som anmäler sig till Utbildningsveckan. Om resekostnaden överstiger 2 000 kr ska detta godkännas av SKFs kansli innan bokning görs. Klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att komma till anmälan.

Har du missat att anmäla dig? Det finns ett fåtal platser kvar. Maila caroline.andersson@skatesweden.se för mer information.

Teknisk Specialist (TS)

Vem kan bli Teknisk Specialist?

Teknisk Specialist har den kortaste utbildningsvägen av de funktioner som svarar för bedömningen, men bygger på kunskaperna och erfarenheterna genom auskultationer i tekniska panelen samt genom att verka på tävlingar. För att bli TS måste du vara minst 18 år. Du ska ha varit åkare på fd A-nivå alternativt vara tränare på lägst Steg 3B-nivå.

Du kan med fördel vara aktiv tränare och TS under samma säsong. Det är alltså tillåtet att verka både som tränare och TS (på Klubbtävling och A-tävlingsnivå).Dock får du ej vara TS i de klasser där egna åkare tävlar.

Som TS kan du inte verka som domare under samma säsong och i samma disciplin. 

Vad gör en Teknisk Specialist? 

I varje teknisk panel ingår 1-2 Tekniska Specialister som arbetar i lag med en Teknisk Kontrollant (TC) och Data- och Videooperatörerna (DVO). TS identifierar de tekniska elementen och svårighetsgraderna. TS annonserar sedan för övriga i panelen vilka element och svårighetsgrader som utförs av åkarna. 

TC och Assisterande TS kan begära att se repris av element direkt efter programmets slut om de är av annan uppfattning än TS.

Publicerad: 2015-08-12

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer