Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Isgala som gör gott i andra delar av världen

I slutet av varje säsong ställer Örnsköldsviks Konståkningsklubb (ÖKK) till med en sprakande fest på is då föreningens åkare tillsammans med gäståkare från andra föreningar bjuder in till den årliga isgalan. Sedan fem år tillbaka arbetar föreningen med hjälporganisationen Hoppets Stjärna (Star of Hope) för att kunna hjälpa till och göra skillnad för barn i andra delar av världen.

Isgalan i Örnsköldsvik har varit ett stående inslag i staden sedan 50-talet. Isgalan växer för varje år och nu till helgen hoppas föreningen att årets isgala i två akter, barndelen Frost och vuxendelen Dance on Ice ska slå publikrekordet från i fjol då 9300 åskådare såg isgalan.

-

Isgalan har alltid varit viktig för oss i Örnsköldsviks KK, men i och vårt samarbete med Hoppets Stjärna har vi nu ytterligare en dimension i vår isgala. Vi vet att det vi gör faktiskt bidrar till att göra gott i andra delar av världen berättar Kate Tjällman, en av svensk konståknings eldsjälar och huvudtränare i norrlandsklubben.

Samarbetet med hjälporganisationen Hoppets Stjärna (Star of Hope) inleddes för fem år sedan då föreningens ordförande kom på att isgalan kunde ha ett större syfte. Föreningen vände sig till lokalt förankrade Hoppets Stjärna som har ett omfattande hjälparbete i stora delar av världen.

-

ÖKK och Star of Hope arbetar tillsammans på flera sätt. Två av showerna hittills har exempelvis varit skrivna av manusförfattarutbildade Jonas Tjällman och de har handlat om kända sagofigurer med koppling till fattiga barn på Haiti. På så sätt synliggörs behovet av hjälpen. Åkarna, tränarna och föräldrarna har dessutom gjort insamlingar före och under galan för olika projekt. Vi har också upprop under isgalorna, så att publiken kan swisha bidrag direkt till organisationen. Många ÖKK-familjer har också tagit fadderbarn, berättar Kate.


-

Ett av mina finaste konståkningsminnen hör inte till tävlingsvärlden, utan det var när vi under isgalan på en storbildsskärm visade en film om barnen på Haiti och samtidigt på isen fanns våra åkare åkandes till musiken We are the World. Blir nästan tårögd än idag när jag tänker på det.

Liksom i många andra föreningar med isgalor krävs det ett stort engagemang från såväl åkare som tränare och föräldrar. Engagemanget i ÖKK är stort berättar Kate.

- Sygruppen gör otroliga kreationer. Till fjolårets Lejonkungen tillverkades alla djurhuvuden av en av mammorna. Varje huvud tog 25 tim att skapa. I år har hon skapat renen Sven i Frost och han är en riktig fullträff. Han kan till och med äta! Kulissgruppen har på sin agenda i år att snickra ihop bilar, rikliga snömiljöer, fantastiska slädar, palmer, en jättemanet, snögubbar, entrér och mycket mer. Sen har vi förmånen att ha vår duktiga koreograf, Jannike Tjällman, som koreograferar allt. Hon ställer stora krav på åkarna och sig själv och har ett hököga överallt. Hon har ägnat oräkneliga timmar till slipandet av showen. 



ÖKK lånar även in åkare från andra klubbar, från norr till söder. Åkarna kommer till Örnsköldsvik under en långhelg för att under 20 timmar på is slipa in alla nummer de i förväg ska ha studerat in på film som skickats till dem i förväg.

-Vi tycker att det blir en bättre show i och med att de deltar och det blir en härlig stämning mellan åkarna. I år gästas ÖKK, förutom av åkare från Norrlandsföreningar även av åkare från Stockholm och Göteborg. Vi har även haft flertalet landslagsåkare som gäster på våra galor, exempelvis Kristoffer Berntsson, Justus Strid, Adrian Schultheiz och Nicky Obreikov.

Svenska Konståkningsförbundets generalsekreterare, Malin Jarl, berömmer initiativet:

- Det här är ett fantastiskt initiativ att förena ÖKK:s isgala med välgörenhet i så här stor omfattning! Att alla i föreningen är inblandade för att kunna bidra till Hoppets Stjärna är både osjälviskt, lärorikt och samtidigt inspirerande för hela föreningen. Alla kan känna att man bidrar till en bättre värld, från yngsta skridskoskolebarnet till farfar på läktaren. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något, och det är precis det Örnsköldsviks KK visar, avslutar Malin.

Publicerad: 2016-04-21

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Samarbetspartners

Sponsorer