Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Startskottet för Elitserien i Luleå i helgen

Nu är det äntligen dags för Elitserien, där den första deltävlingen av tolv avgörs i Luleå i helgen. Återigen möts hela konståkningseliten för att det så småningom ska avgöras vilka åkare som får vara med vid SM i Malmö och Elitseriefinalen i Mörrum.

Konceptet med Elitserien är nu väl inarbetat sedan starten 2009. Nytt för i år är att man dragit ner på antalet platser i några av klasserna.

– Vi har spetsat till serien lite, så det är tuffare att ta sig in. Vi vill höja kvaliteten, och trigga åkarna till ytterligare utveckling. Det är framför allt bland juniorerna, som är en stor klass, där vi dragit ned, säger Camilla Fredman, tävlingsansvarig på Svenska Konståkningsförbundet.

Hon avslöjar också att det finns planer på att eventuellt utveckla en ny serie som ska ligga mellan Elitserien och dagens A-tävlingar.

–Men det ligger bara på idéstadiet än.

Det finns också vissa planer på att det framöver ska bli färre tävlingar på hösten och fler på våren, men inte heller där är något klart.

Som vanligt är alla landslagsåkare anmälda till Elitserien. De har också möjlighet att i viss mån räkna resultat från internationella tävlingar i serietabellen när krockar med elitserietävlingar uppstår. Totalt 130 åkare väntas tävla i serien under säsongens tolv deltävlingar.

Även i år kommer det genomföras två så kallade ”dubbeltävlingar”, där arrangören genomför två parallella tävlingar i samma arenakomplex, för att samtliga åkare i Elitserien ska kunna vara med. Det konceptet har fått en hel del positiv respons, eftersom åkarna får ytterligare ett tillfälle att träffas och inspireras av varandra under säsongen.

– Dessutom kan tränarna åka till ett och samma ställe med alla sina åkare i stället för att behöva åka till flera. Och domarna får en mötesplats som öppnar möjligheter för sammandrag och kurser, säger Camilla Fredman.

– Vi vill ha fler dubbeltävlingar, och vi hoppas att fler arrangörer antar utmaningen. Det är en fråga om faciliteter, och det är inte alla som får det att fungera. Därför är jag fantastiskt glad att Luleå KK och Linköpings KF satsat på dubbeltävlingar. Jag ser fram emot Elitseriepremiären, det blir en härlig kickoff!

Elitseriepremiären hålls i Coop Norrbotten Arena, 10–11 september. Fri entré.
10 september kl 09.00–18.30
11 september kl 09.00–17.30

Läs mer om Elitseriepremiären på Luleå KK´s hemsida – http://www.luleakk.se/Tavlingar/elitserien20162017/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2016-09-09

Senast uppdaterad: 2016-09-09

Samarbetspartners

Sponsorer