Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Leon Lurje Trophy firar 10-årsjubileum i helgen

I helgen firar synkrotävlingen Leon Lurje Trophy 10-års jubileum. Skatesweden träffade initiativtagaren, Christian Wieland, ordförande för organisationskommittén, för att prata om tävlingen som anordnas till minne av Leon Lurje.

– 2004 anordnades SM i det som då kallades teamåkning, numera synkroniserad konståkning. Då fick jag blodad tand, jag hade varit både aktiv åkare och domare på tävlingar innan men aldrig arrangör. Den rollen ville jag utveckla. 

Ordförande för organisationskommittén, Christian Wieland, talar med driv och inlevelse när han börjar berätta hur de första stegen mot tävlingen togs. Redan från start var det klart att fokus skulle ligga på ungdomslagen. 

– Åkte man ut i Europa på den tiden så var det 3-5 ungdomslag som deltog, i en liten undanskymd roll på tävlingar. Jag tog upp idén om att starta en internationell tävling för ungdomslag i Sverige med Leon och han gick igång på idén på allvar. 

Leon Lurje var en av förgrundsfigurerna inom synkroniserad konståkning, både internationellt och i Sverige. Hans stora engagemang för konståkning i allmänhet och synkroniserad konståkning i synnerhet speglades i de många högt aktade positioner han höll och de internationella evenemang som han ansvarade för. Bl.a. var han ordförande för Internationella Skridskoförbundets (ISU) Tekniska kommitté inom synkroniserad konståkning och var även högst delaktig i ISU World Challenge Cup i Göteborg 1999. 

Innan de två hann förverkliga idén om tävlingen insjuknade Leon och gick mycket tragiskt och alldeles för tidigt bort. Christian Wieland berättar att han ville gå vidare med att skapa tävlingen, i Leons ära. När andra var inställda på att starta en fond var Christian helt inställd på att förverkliga tävlingen. Sagt och gjort. 

– Första året, 2007, hade vi 17 ungdomslag på tävlingen. Det blev en riktigt fullträff. Hela Leons familj, släkt och vänner var på plats. Första året är fortfarande ett mycket speciellt minne från dessa tio år, berättar Christian. 

Trodde du då att ni nu skulle fira tioårsjubileum?
Det är helt otroligt att vi står här nu. I mitt huvud tänkte jag att vi skulle kunna göra en tävling i Leons namn, göra den riktigt bra och vara nöjda där. Men det har ständigt gått framåt och vi har ju även utvecklat tävlingen genom åren. 

Idag är Leon Lurje Trophy en internationell tävling med hög status inom synkrovärlden, där internationella ungdoms-, junior- och seniorlag ställs mot varandra. 

Vad tror du ligger bakom tävlingens internationella popularitet och höga kvalitet?
– Jag tror att det har med att Sverige är en väl ansedd nation inom synkro. Vi har varit väldigt duktiga på att anordna tävlingar, med flera mästerskap som varit lyckade och proffsigt genomförda. Det vet de internationella lagen som kommer hit, de vet att tävlingen håller internationell toppklass i form av arrangemang och motstånd. Sen tror jag att kopplingen till Leon, som var en sådan stor profil inom sporten givetvis har varit en del av det. 

I år var målsättningen att få drygt 25 deltagande lag på isen under helgen. Siffran landade på 32 lag med många nationer i de olika kategorierna.
–  Förra året hade vi ett seniorlag från Japan för första gången och i år kommer ett lag från Kanada att delta för första gången. Vi känner att vi har ett bra startfält i år, både bredmässigt och topplag med de fem stora nationerna representerade – Sverige, USA, Kanada, Finland och Ryssland, säger Christian. 

I och med tioårsjubileumet har årets tävling en lite speciell känsla hos såväl de som varit med på hela resan och arrangerat, stöttat och skapat tävlingen till det den är idag, som de åkare som gått hela resan från ungdom till senior under dessa tio år. 

Allra mest speciell är troligtvis tioårsmarkeringen av tävlingen för Leon Lurjes familj, släkt och vänner, som för årets tävlingar valt att sluta upp i stor skara.
– Vi har skapat en egen sektion för Leons släkt och vänner. Totalt är det över 50 platser i publiken som reserverats för dem, en otrolig uppslutning vilket vi såklart tycker är väldigt roligt. Jag tror vi alla känner att det kommer bli en väldigt speciell helg i Frölundaborgs isstadion. För lagen, för oss som arrangör och för alla som kände Leon, avslutar Christian.

 

Leon Lurje Trophy 28–29 januari

Frölundaborgs isstadion, Göteborg

Hemsida Länk till annan webbplats.

Livestream Länk till annan webbplats. (OBS betalstream)

Tidsschema Länk till annan webbplats.

Om Leon Lurje

Leon Lurje föddes i Vitryssland, flyttade till Polen vid en ålder av två, och vid 13 års ålder kom han till Sverige.

Hans intresse för skridskoåkning började tidigt, redan vid 4-5 årsåldern, efter att ha sett sitt första VM i konståkning på TV.

Först som en tonåring började han träna isdans, men på grund av sin ålder och tidskrävande medicinstudier (hans andra passion i livet) fick hans konståkningsdrömmar läggas på is. Han blev läkare och arbetade på kardiologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Men hans drömmar och passionen för skridskoåkning levde vidare och så småningom upptäckte han synkroniserad konståkning.

Efter att ha nått den högsta nivån som synkroniserad konståkningsdomare, var Leon bl.a. domare vid VM i synkroniserad konståkning. Under många år var han medlem av styrelsen för Svenska Konståkningsförbundet och var även ordförande för den dåvarande Team- och Isdanskommittén. Han var också mycket engagerad i att organisera internationella tävlingar och var ordförande i organisationskommittén vid ISU World Challenge Cup i Göteborg 1999.

Leon Lurje tillbringade en hel del av sitt liv med att arbeta hårt för att utveckla synkroniserad konståkning. Vid tidpunkten för hans tragiska och alltför tidiga bortgång, vid en ålder av 48 år, var han ordförande i ISU Technical Committe Synchronized Skating inom Internationella Skridskoförbundet (ISU), den enda svensken hittills att inneha en så hög position inom internationell synkroniserad konståkning.

Leons stora dröm, som han ofta talade om, var att anordna en internationell tävling i synkroniserad konståkning med fokus på ungdomar som han ansåg var mycket viktigt för utvecklingen och framtiden av sporten. Leon Lurje Trophy anordnas varje år till hans minne.

Publicerad: 2017-01-27

Senast uppdaterad: 2017-01-27

Samarbetspartners

Sponsorer