Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Han blir Sveriges första deltagare i Special Olympics World Winter Games

Tack vare en glädjefylld satsning kommer Alexander Salmi bli Sveriges första tävlande i konståkning i Special Olympics World Winter Games, som avgörs 14-25 mars i Graz i Österrike. Vi tog ett snack med hans tränare, Anna Ivelind, om förberedelserna.

Special Olympics World Winter Games (SOWWG) ska först och främst inte blandas ihop med Paralympics. SOWWG är endast till för personer med utvecklingsstörning, och är inriktat på breddidrott, medan Paralympics är till för elitidrottare, och inkluderar även personer med synskador, hörselskador, och andra funktionsnedsättningar.

– Det viktigaste för Alexander är att ha kul, och inte att han vinner, säger Anna Ivelind, som ändå medger att det är lite nervöst att åka iväg på tävlingen.

Det är inte konstigt. Special Olympics World Winter Games är ett stort arrangemang med runt 2 700 deltagare från 107 länder. I vinterspelen finns nio idrotter, där konståkning funnits på programmet sedan 1977. Tävlingarna i österrikiska Graz blir elfte gången Special Olympics World Games för vinteridrotter arrangeras.

Sverige skickar ett fyrtiotal idrottare, och bland dem hittar vi alltså en konståkare. Anna Ivelind berättar att Alexander Salmi tränat extra inför tävlingen den senaste tiden. I tillägg till att träna var fjärde vecka med Särskolan i Borås, Erikslundsskolan, där han går i nian, har han även tränat ytterligare två gånger i veckan.

– De senaste två veckorna har han velat köra sitt program, och han har frågat mycket om vad som kommer hända. Det märks att han vill göra allt rätt, säger hon.

Tävlandet i Special Olympics World Winter Games innebar också att Anna Ivelind fick sätta sig in i ett för henne helt nytt tävlingssystem, där deltagarna delas in i sex olika nivåer efter kunskaper, där nivå sex är den med högst krav.

– I början visste vi inte vilken nivå Alexander skulle tävla på. Jag har heller aldrig varit med om detta, så jag fick läsa på alla reglerna. Men nu känns det som att jag har koll, och det lagom att han tävlar på nivå två. Det visade sig att deltagarna också ska göra ett program utan musik, så det tog några träningar för honom att lära sig. Men han lär sig fort och är skarp.

Programmet innehåller bland annat kända konståkningsövningar som treavals, saxning framåt, köttbullen, tuppen och ett jämfotahopp. Alexander Salmi och flera av hans träningskamrater har tävlat tidigare, på en liknande tävling i Göteborg, men detta blir en annan femma.

– Det känns lite nervöst faktiskt, jag tror det gäller både mig och Alexander, även om han också tycker att det ska bli jättekul. Vi fick hem särskilda kläder till tävlingen nyligen, och dem vill han ha på sig hela tiden, skrattar Anna Ivelind.

– För Alexanders del är jag inte orolig. Han reagerade bra på tävlingen i Göteborg. Den stora utmaningen blir att hålla koll på var vi ska vara. Jag har inte varit med tidigare, och det kommer ske många möten och träningar och annat som man måste hålla koll på.

Satsningen mot Special Olympics World 

Winter Games är Svenska Konståkningsförbundets projekt och det har drivits inom ramen för det rikstäckande projektet Jämlik Ishall. Projektet Jämlik Ishall har genomförts med pengar från Allmänna Arvsfonden under tre år och avslutades strax före årsskiftet 2016. Ett antal kommuner, som Borås, Karlskrona och Trollhättan har, med stöd av Arvsfonden, investerat i en skena i taket och selen No Fall för att få in barn och ungdomar med funktionsvariationer i konståkningsträning i ishallarna. Andra kommuner som Kalmar, Nacka, och Stenungsund har själva stått för hela investeringen. Arbetet med satsningen mot Special Olympics World Winter Games har förbundet arbetat vidare med tillsammans med Parasportförbundet och Borås KK.

– Satsningarna har betytt väldigt mycket. Pedagogerna som är med säger att ungdomarna pratar mycket om att åka skridskor, de dagar de ska åka kan de nästan inte koncentrera sig förrän de varit på isen. Ibland vill de inte gå av, för de har så roligt. Vissa som inte vågat gå på isen kan nu åka själva utan att hålla i någon. De har också fått bättre motorik, och man märker att de lyser upp när de kommer till ishallen, säger Anna Ivelind.

Se filmerna om Alexanders och två andra åkares väg till Special Olympics World Winter Games, som publicerades förra året. Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2017-03-13

Senast uppdaterad: 2017-03-13

Samarbetspartners

Sponsorer