Möt Sara Larsson – data- och videooperatör
På första parkett, i den tekniska panelen sitter en av tävlingens viktiga kuggar, data- och videooperatören (DVO). För den som fungerar som DVO är samarbete, smidighet och flow mantrat under tävlingsdagen.
Det är en viktig och rolig funktion med kort utbildningsväg och vi har träffat Sara Larsson, DVO hemmahörande i IFK Västerås Konståkningsklubb.
Sara har själv inte varit aktiv som konståkare, mer än i skridskoskola som liten, men eftersom hennes syster åker konståkning har hon varit engagerad som tävlingsledare i många år. Sedan två år tillbaka är hon DVO.
– Det är roligt att det finns någonting för oss som inte själva har åkt konståkning men som ändå är intresserade och har bra koll på konståkningens grunder, säger hon.
Vad gör en DVO?
– Som DVO ingår man i ett team tillsammans med en teknisk kontrollant och minst en teknisk specialist. Min uppgift som DVO är att markera alla element i videoinspelningen som åkaren gör på isen så domarna och den tekniska panelen kan se dem i efterhand. Jag spelar även upp de element som den tekniska panelen valt att titta lite extra på.
Vilka egenskaper kan man ha användning av?
– Att kunna hålla koncentrationen under en längre period, att vara lugn och ta en sak i taget samtidigt som man måste kunna hålla koll på flera saker samtidigt. Det är några av de egenskaper som jag känt har hjälp mig i mitt arbete som DVO.
Hur kommer det sig att du blev intresserad av att bli DVO?
– När jag hade varit engagerad som tävlingsledare i några år ville jag utveckla mig själv och hjälpa konståkningen på flera sätt än bara hemma i den egna klubben. Eftersom det inte finns något krav på att ha varit aktiv konståkare för att utbilda sig till DVO, kände jag att det kunde vara något för mig. Det verkade dessutom spännande och roligt.
Vad är det roligaste med att vara DVO?
– Att få möjligheten att se konståkning på första parkett, och träffa andra människor som tycker det är lika roligt som jag att vara där och ge konståkarna en så rättvis bedömning som möjligt.
Din roligaste/mest minnesvärda erfarenhet som DVO?
– När jag var DVO under SM i Malmö och fick se min första kvadruppel på riktigt nära håll. Det är ett minne som sitter kvar på näthinnan.
Varför tycker du andra ska ta tillfället att utbilda sig till DVO?
– För att det är riktigt roligt att vara DVO och att jobba tillsammans med de andra i panelen.
Nu söker vi efter fler DVO! Vill du uppleva fantastisk konståkning och samtidigt bidra till framgångsrika tävlingar? Då ska du ta chansen att utbilda dig till data- och videooperatör på Utbildningsveckan i Stockholm 31 augusti – 3 september.
Utbildningsveckan – mötesplatsen för flera av konståkningens viktigaste utbildningar
Inför varje säsong samlar vi viktig kompetens på ett och samma ställe. Årets Utbildningsvecka anordnas 31 augusti – 3 september i Stockholm. Svenska Konståkningsförbundet ger via Idrottslyftet 75 % i bidrag för kursavgiften, vilket innebär att kursavgiften endast blir 1 375 kr.
Klicka här
Om DVO
Data-/videooperatörer (DVO) ingår i den tekniska panelen. För att bli DVO ska du ha fyllt 18 år och du bör ha åkar- eller tränarbakgrund, men det finns exempel på de som har så goda kunskaper om konståkningens tekniska aspekter att de blivit duktiga DVO utan annan konståkningsbakgrund. DVO har en kort utbildningsväg då inga övriga förkunskaper krävs. Begreppet Data-/videooperatör innehåller två funktioner och två personer: en dataoperatör (DO) och en videooperatör (VO). DO matar in de element, svårighetsgrader och fall som tekniska specialisten identifierar. Om repriser begärts under åket, spelar DO efter programmet upp dessa och ser till att eventuella korrigeringar i inmatningarna görs. DO verkar på förbundstävlingar som elitserien, elittävlingarna i synkro, SKF-trofén och SM, där programmet ISUCalcFS används. Det ska inte förväxlas med ClubComp, som inmatarna använder på A- och klubbtävlingar. VO anger start- och stoppunkter i videoinspelningarna av utförda tekniska element, så att videoklippen finns tillgängliga vid behov av repriser. VO verkar på förbundstävlingar, A-tävlingar och klubbtävlingar. På klubbtävlingar kan arrangören utbilda egen så kallad ”klippare” eller ”cutter”, men för att verka på förbundstävlingar och få licens som DVO krävs utbildning.
Bild: privat
Publicerad: 2017-05-23
Senast uppdaterad: 2017-05-23