Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Möt Sean Abram – teknisk specialist

Sean Abram är femfaldig australiensisk juniormästare och den förste australiensare att vinna en internationell tävling. Sean bor och arbetar numera i Sverige. Skatesweden mötte upp honom för att prata om sin roll och sin relation till konståkning.

Så här säger Sean om flytten till Sverige:
– Det bästa som hänt i min karriär. Jag känner mig verkligen välkommen och delaktig i den svenska konståkningsfamiljen och jag är stolt över att vara en del av en sådan fantastisk verksamhet.

Vad gör en teknisk specialist?
– Min huvuduppgift som  teknisk specialist är att identifiera de element som åkarna gör i sina tävlingsprogram. Tillsammans med den assisterande tekniska specialisten och den tekniska kontrollanten arbetar vi i ett team för att vara förespråkare för åkaren. Det första vi lär oss är att vi finns där för åkarna och att vi ska agera i deras favör.

Vilka personliga egenskaper kan man ha användning av?
– Att vara en del av den tekniska panelen innebär att du behöver ha bra samarbetsförmåga eftersom alla i panelen deltar i arbetet. Ödmjukhet är också väldigt viktigt.

Hur länge har du varit teknisk specialist?
– Jag började som teknisk specialist 2010, tror jag, men det kan ha varit tidigare än så. Länge är det i alla fall!

Hur kommer det sig att du blev intresserad av att bli teknisk specialist?
– Jag ville ge något tillbaka till den globala konståkningsgemenskapen och vara en länk mellan domare och konståkare, så att båda kan lära av varandra, och att åkarna på så vis kan motiveras och peppas.

Vad är det roligaste med att vara teknisk specialist?
– Att hjälpa åkare och tränare att förstå vad vi tittar på som tekniska funktionärer, och att interagera med tränare för att hjälpa dem att hjälpa sina åkare på ett ännu bättre sätt.

Din roligaste eller mest minnesvärda erfarenhet som teknisk specialist?
– Det är för många för att kunna räkna upp. Jag skulle vilja säga att det är varje gång en åkare ler mot mig under en tävling. Ni förgyller min dag – ni alla!

Varför tycker du andra ska ta tillfället att utbilda sig till teknisk specialist?
– Att vara teknisk specialist är inte bara viktigt ur aspekten att du bidrar med välbehövlig hjälp inom domarkåren. Lika viktigt är att du också ger något till åkarna och stöttar dem. Jag vill att var och en av åkarna ska veta att jag är där för att vara opartisk, ärlig, sanningsenlig,  och till en hjälp för varje konståkare jag bedömer eller interagerar med.

Något annat du vill tillägga som skulle kunna inspirera andra?
– Som konståkare vet vi alla hur det är att kliva ut på isen på tävling och åka framför domare och tekniska paneler och bedömas. Det hör till något av det svåraste vi gör i livet och ger dig en fantastisk inre styrka. Den inre styrkan ger åkarna ett speciellt band som ingen annan känner – detta är vårt sätt att förmedla vår passion och kärlek till omvärlden.  Det är underbart att vara en del av denna fantastiska sak som vi kallar konståkning, och inspirera alla du möter att bli så bra som var och en kan bli.

Foto: Samantha Weingot

Utbildningsveckan – mötesplatsen för flera av konståkningens viktigaste utbildningar

Nu söker vi efter fler teknisk specialister. Är du 18 år eller äldre, har tävlat på lägst junior A-nivå eller är tränare med lägst Steg 3B? Vill du uppleva fantastisk konståkning och samtidigt bidra till framgångsrika tävlingar? Då ska du ta chansen att utbilda dig till teknisk specialist på Utbildningsveckan i Stockholm 31 augusti till 3 september.

Inför varje säsong samlar vi viktig kompetens på ett och samma ställe. Årets Utbildningsvecka anordnas 31 augusti – 3 september i Stockholm. Svenska Konståkningsförbundet ger via Idrottslyftet 75 % i bidrag för kursavgiften, vilket innebär att kursavgiften endast blir 1 750 kr .

Klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att komma till anmälan. 

 

Teknisk specialist (TS)

Vem kan bli teknisk specialist? Den tekniska specialisten har den kortaste utbildningsvägen av de funktioner som svarar för bedömningen, men utökar kunskaperna och erfarenheterna genom auskultationer i tekniska panelen, samt genom att verka på tävlingar. För att bli TS måste du vara minst 18 år. Du ska tidigare ha varit åkare på lägst A-nivå alternativt vara tränare på lägst Steg 3B-nivå och ha en hög kunskapsnivå om konståkning. Du kan med fördel vara aktiv tränare och TS under samma säsong. Det är alltså tillåtet att verka både som tränare och TS under samma tävling (på Klubbtävling och A-tävlingsnivå), men du får inte vara TS i de klasser där egna åkare tävlar. Som TS kan du inte verka som domare under samma säsong och i samma disciplin.

Vad gör en teknisk specialist? I varje teknisk panel ingår 1-2 tekniska specialister som arbetar i lag med en teknisk kontrollant (TC) och data- och videooperatörerna (DVO). TS identifierar de tekniska elementen och svårighetsgraderna. TC och assisterande TS kan begära att se repris av elementen om de är av en annan uppfattning än TS.

Publicerad: 2017-05-31

Senast uppdaterad: 2017-05-31

Samarbetspartners

Sponsorer