Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Historisk milstolpe för Sverige - deltar i fem discipliner

Den här säsongen blir den första någonsin där Sverige är representerade i samtliga fem discipliner vid ISU Mästerskap, Grand Prix, Junior Grand Prix och Challenger Series.

Under tävlingarna i Nebelhorn Trophy tävlade, förutom singelåkarna Alexander Majorov och Matilda Algotsson, isdansparet Malin Malmberg/Thomas Nordahl. I och med deras medverkan kommer Sverige nu att finnas representerade inom konståkningens alla fem discipliner (damer, herrar, paråkning, isdans och synkro) under årets ISU-tävlingar.

Landslagets juniorparåkare Greta Crafoord och John Crafoord tävlade JGP i Riga under september och blev därmed första paråkarna att tävla för Sverige i en ISU-tävling sedan Ronja Roll/Gustav Forsgren tävlade hösten 2013.

Ett av Svenska Konståkningsförbundets uttalade mål för elitverksamheten inom singel/par/isdans är att ”i paråkning och isdans vara med på ISU-tävlingar för att på sikt kunna delta på internationella mästerskap”. Ett mål som man nu har uppnått.

– Otroligt kul att vi så snabbt har nått ett delmål i att delta i alla discipliner. Viktigt att kunna visa att det finns möjlighet att välja många vägar att åka konståkning, ska vi vara en idrott för alla så är det nödvändigt. Ska vi i framtiden kunna delta i Team events som bland annat finns i det Olympiska programmet måste vi arbeta hårt. En bit på vägen var att Sverige kom på andra platsi Team event vid Nebelhorn Trophy, säger Katarina Henriksson, förbundsordförande.

USA, Ryssland, Japan, Kanada och Italien är några av de länder som finns representerade inom de fem grenarna i ISU-sammanhang, en grupp som Sverige nu alltså sällar sig till.

Den internationella tävlingssäsongen för våra svenska synkrolag startar efter Pre Event, som hålls den 18–19 november. Årets stora mål för synkroniserad konståkning är VM på hemmaplan, 6-7 april 2018 i Ericsson Globe, Stockholm.

 

Foto: Dennis Wernersson, studio Emma Svensson

Publicerad: 2017-10-17

Senast uppdaterad: 2017-10-17

Samarbetspartners

Sponsorer