Omvälvande händelser inom konståkningen från 1945 och framåt
Under jullovet kommer du kunna följa vår artikelserie "Omvälvande händelser inom konståkningen från 1945 och framåt". Artikelserien är skriven av konståkningsexperten Lennart Månsson.
Svensk konståkning har en alldeles speciell eldsjäl – Lennart Månsson. Lennart Månsson har aldrig själv åkt konståkning, men har haft ett stort intresse för sporten ända sedan han var liten. Han har följt, dokumenterat och analyserat konståkningsprestationer så långt tillbaka i tiden det är möjligt och har skaffat sig en unik och gedigen kunskap om konståkningens historia. Följ Lennarts artikelserie ”omvälvande händelser inom konståkningen från 1945 och framåt” som publiceras i sju delar under jullovet.
Lennart Månsson var den som under OS i Lillehammer 1994 hade en viktig del i att rätt information framkom om alla åkare. Bakgrunden till det uppdraget var att en delegation från Norge hade varit på vinter-OS 1992 i Albertville och sett hur uppretade de nordamerikanska TV-bolagen blev över den bristfälliga kvalitén på information som fransmännen lämnade ut till media. I ett försök att undvika samma misstag satte man samman en grupp av norska dataspecialister och nyutexaminerade från bibliotekshögskolan i Bergen som lärt sig informationshantering och källkritik för att tillsammans bygga upp ett system för att säkra bra och korrekt information till media under OS i Lillehammer. Sista kuggen i det maskineriet var att rekrytera en ”expert” för var och en av de (då) tolv idrotterna i vinter-OS – alpint, ishockey, konståkning osv. Expertens roll var att kvalitetssäkra informationen i tid före OS. Det skulle vara någon som helst själv visste vad som var rätt och fel i de formulär som skickats in till tävlingarna, men som också kunde känna igen alla tävlande och vid behov söka upp dem och fråga ut dem.
Lennart Månsson var deras förstahandsval för konståkningsexpert. Han fick se alla formulär efter hand som de kom in och rättade det som gick att korrigera direkt. Gruppen skapade också ordning i historisk data där samma konståkare kunde förekomma upp till sex gånger, med olika stavningar och tävlande för olika länder. Sedan var Lennart på plats under en internationell tävling (Piruetten) hösten före OS dit många av de blivande OS-deltagarna kom för att testa OS-arenan och förläggningarna. Nästa gång Lennart kom dit var åtta dagar före invigningen, och då fick han framför allt sitta med på träning efter träning och kolla att musiken stämde, men också räta ut andra frågetecken som var kvar.
Så här säger Lennart om ”omvälvande händelser inom konståkningen från 1945 och framåt”:
- Jag har försökt att ta fasta på ordet ”omvälvande”, dvs att det gärna ska vara händelser som påverkat konståkningens utveckling framåt i tiden. Det blir därmed inte särskilt svenskt, eftersom det är efter 1945. Jag har medvetet undvikit att ta upp händelser från den senaste tioårsperioden. Jag har en känsla av att det är bra att låta tiden gå och ha lite perspektiv på en händelse innan man vet om den verkligen var omvälvande. Annars skulle man kunna nämna sådana saker som de stora framgångarna för åkare från Japan, Kina och Sydkorea, den otroliga utvecklingen av kvadruppelhopp de senaste åren samt Rysslands enorma framfart på damsidan.
- Jag valde ut sju händelser som publiceras dagligen under jullovet. På juldagen kommer den första delen och då avslöjar jag vad som hände 1948-1952.
Publicerad: 2017-12-20
Senast uppdaterad: 2017-12-20