Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Omvälvande händelser inom konståkningen från 1945 och framåt. Del 1: 1948-1952: Första dubbel axel och första trippelhopp av Dick Button

Vår artikelserie ”Omvälvande händelser inom konståkningen från 1945 och framåt” är skriven av konståkningsexperten Lennart Månsson och består av sju omvälvande händelser som påverkat konståkningens utveckling framåt i tiden. Idag kan du läsa del 1.

Del 1.  1948-1952:  Första dubbel axel och första trippelhopp av Dick Button

 

Konståkningen har haft en ständig utveckling mot svårare och svårare tekniska element, framför allt vad gäller hoppen.  Vid några tillfällen har kliven varit extra stora, och det här var kanske det första riktigt stora klivet. Redan 1926 hade samtliga varianter av hopp där man roterar två varv utförts av herrar på tävling, och under mer än 20 års tid syntes ingen utveckling mot svårare hopp på herrsidan (andra världskriget spelade naturligtvis en roll i det).

 

Den amerikanske konståkaren Richard Button, allmänt känd som Dick Button, ville ändra på det.  Inför OS 1948 i St Moritz hade han tränat på dubbel axel (ett hopp där man roterar två och ett halvt varv), men aldrig lyckats landa hoppet.  Först under träning dagen före friåkningen i OS lyckades det första gången, och därför vågade han pröva det – och klarade det också – under tävlingen.  Det blev den första dubbel axeln på tävling.

 

Under de kommande åren experimenterade Button med stegvis svårare och svårare kombinationer av två dubbelhopp tills han 1951 klarade dubbel axel-dubbel ögel och en sekvens av två dubbel axel i följd.  När det så att säga inte fanns mer att uträtta på den nivån bestämde han sig för att börja träna trippelhopp (hopp med tre fullbordade varv) inför OS 1952 i Oslo.  Tillsammans med sin tränare Gustave Lussi bestämde de sig för att fokusera på ett av hoppen, trippel ögel.  Efter att ha klarat det på träning och även visat upp det i uppvisningen efter EM 1952 blev Button förste åkare i världen att klara ett trippelhopp på tävling i OS 1952.  Button slutade sin aktiva karriär med två OS-guld, fem VM-guld och ett EM-guld.  (Att en amerikan ens kunde ställa upp i EM berodde på Internationella Skridskounionens regler, och de ändrades sedan som en direkt följd av att både Button från USA och Barbara Ann Scott från Kanada kammat hem guldmedaljerna i de båda singelgrenarna på EM 1948.)

 

Button har haft stor inflytelse även efter sin aktiva karriär.  Under många år har han agerat TV-kommentator i konståkning, och är förmodligen den mest kända TV-kommentatorn för amerikanska TV-tittare.  Med sina rättframma kommentarer har han varit älskad av publiken och fruktad av åkarna.  Därmed har han förmodligen haft en viktig roll i konståkningens genomslag som stor sport i TV-mediet.  Han grundade också ett bolag som under åren drivit en rad proffstävlingar inom konståkningen.  Hans tävlingar har sannolikt haft en avgörande betydelse för att rollen som amatör definierats om, och att ISU fr o m säsongen 1995/1996 införde prispengar i stora mästerskap.

 

Imorgon avslöjar jag vad som hände 1961.

 

Här hittar du introduktionsartikeln om Lennart Månsson. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2017-12-25

Senast uppdaterad: 2017-12-25

Samarbetspartners

Sponsorer