Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Omvälvande händelser inom konståkningen från 1945 och framåt. Del 4. 1983-1984: Isdansparet Torvill / Dean får högsta poängen 6,0 från samtliga domare

Vår artikelserie ”Omvälvande händelser inom konståkningen från 1945 och framåt” är skriven av konståkningsexperten Lennart Månsson och består av sju omvälvande händelser som påverkat konståkningens utveckling framåt i tiden. Idag är del fyra.

Del 4.  1983-1984:  Isdansparet Torvill / Dean får högsta poängen 6,0 från samtliga domare 

Många idrotter har drömgränser – en tid man vill nå under eller en höjd man vill nå över för första gången. Konståkningen var länge annorlunda – inte bara för att det är en bedömningssport, utan framför allt för att det fanns en definitiv maximipoäng:  idealpoängen 6,0 var den högsta en domare kunde dela ut.  Och det hände då och då – oftast någon gång under ett större mästerskap – att en eller flera 6,0 delades ut.  Men det fanns en sorts drömgräns som länge var ouppnådd:  att få en hel rad med 6,0 från varje enskild domare.

 

Det lyckades det brittiska isdansparet Jayne Torvill / Christopher Dean under fridansen (det avslutande momentet) i VM 1983 i Helsingfors.  I det dåvarande systemet fick åkarna två poäng, ett för det tekniska innehållet och ett för det konstnärliga intrycket av programmet.  Båda poängen delades ut på skalan från 0,0 till 6,0.  För sin fridans till musiken ”Barnum on Ice” (som spelats in i ett särskilt arrangemang för dem) fick paret 6,0 i konstnärligt intryck från samtliga nio domare – något som aldrig inträffat tidigare!

 

Än bättre gick det i OS 1984 i Sarajevo.  För en legendarisk fridans satt till musiken från Maurice Ravels ”Bolero” fick paret tre 6,0 och sex 5,9 för det tekniska innehållet, medan de för det konstnärliga intrycket fick 6,0 från samtliga nio domare.  Tillsammans med de tidigare momenten kammade paret totalt hem 19 stycken 6,0 under OS 1984, däribland tre 6,0 för den tredje obligatoriska dansen (rumba) – troligen de första 6,0 som någonsin delats ut för en obligatorisk dans.

 

I det efterföljande VM:et 1984 (med samma program som i OS) krönte paret sin fantastiska svit med 6,0 från samtliga domare för konstnärligt intryck i både fridansen och OSP-dansen (det moment som föregick fridansen).  Totalt samlade paret 29 stycken 6,0 under den tävlingen.

 

När paret lämnade sin amatörkarriär 1984 hade de vunnit ett OS-guld, fyra VM-guld och tre EM-guld.  De gjorde comeback 1994, när ISU öppnade en möjlighet för proffsåkare att återta sin status som berättigad att delta i ISU-tävlingar.  Paret vann ett fjärde EM-guld och ett brons i OS 1994.

 

Torvill / Dean hade den magiska förmågan att få ett väldigt svårt program att se enkelt ut.  De hade en lång andra karriär tillsammans som proffsåkare från 1984 till 1998 (med avbrott för tävlingssäsongen 1993/1994). Efter tiden som aktiv har Christopher Dean blivit en ofta anlitad koreograf för konståkningsprogram.

 

Imorgon kommer del fem som utspelar sig 1988.

Publicerad: 2017-12-28

Senast uppdaterad: 2017-12-28

Samarbetspartners

Sponsorer