Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Anita Östlund klar för OS i Pyeongchang

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) meddelade idag att Anita Östlund är uttagen att tävla för Sverige i OS i Sydkorea. Hon är uttagen på framtidskriteriet. Anita fyller 17 år 30 januari 2018.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) meddelade idag att Anita Östlund, som i helgen blev historisk när hon åkte sitt första internationella mästerskap som senior vid EM i Moskva då hon kvalificerade sig via en sjätteplats till finalen, är uttagen att tävla för Sverige i OS i Sydkorea.

– Att få åka i OS är en dröm som går i uppfyllelse! Jag ska kämpa hårt och göra mitt absolut bästa i Pyeongchang. Säger Anita Östlund.

– Jag vill vinna och ta medalj i OS. Det är mitt mål som jag kämpar för varje dag.  Att börja tävla som senior har varit en viktig milstolpe för mig, och nu får jag chansen att göra det på ett OS redan min första säsong. Det är något jag bara kunnat drömma om. Fortsätter Anita Östlund.

Sverige hade inför uttagningarna en plats på dam- respektive herrsidan i konståkning till OS i Pyeongchang. De säkrades av Matilda Algotsson och Alexander Majorov vid Nebelhorn Trophy i Oberstdorf, Tyskland, i september. Anna Hörnqvist, sportchef för Svenska Konståkningsförbundet, sa då: ”Nästa steg är att alla svenska toppåkare kämpar hårt under resten av säsongen för att också uppfylla kvalificeringskraven för att få tävla på plats i Sydkorea.”

För att bli uttagna till OS av SOK genom grundkriteriet behövde konståkarna klara de svenska uttagningskriterierna – att uppnå resultat och prestation för topp-åtta-nivå i världen, på utvalda tävlingar så som Grand Prix och Challenge-serien under hösten. EM i helgen var sista möjliga kvalificeringstävling. Ingen av de svenska åkarna nådde där grundkriteriet för tävling.

SOK har också möjlighet att ta ut en aktiv till OS på framtidskriteriet, vilket man nu valt att göra. Anita Östlund, som ingår i SOK:s topp- och talangprogram och som debuterade i internationella mästerskap som senior den gånga helgen på EM i Moskva kommer att bli Svensk Olympier i konståkning 2018.

Anita som är 16 år kom på sjätte plats i korta programmet på EM vilket är den bästa debutantplaceringen någonsin av en svensk i ett kortprogram under EM i alla discipliner. Hon slutade på 17:e plats i tävlingen efter finalen.

– Det är särskilt roligt att SOK har valt Anita som framtidslöfte. Med en sjätteplats efter korta programmet i sitt första mästerskap som senior ser vi en framtida världsåkare. Målsättningen för Anita på OS är självklart att hon presterar på toppen av sin förmåga och gör ett bättre resultat än tidigare på tävling. Säger Anna Hörnqvist, Sportchef för Svenska Konståkningsförbundet och Olympic Head Coach.

– OS är en drivkraft för många, redan från unga år. Det är den absolut största tävling som man kan delta i, något som många drömmer om, som motiverar dem att kämpa hårt varje dag, fortsätter Anna Hörnqvist.

Tävlingsinformation:

Konståkare: Anita Östlund, Landvetter KK, tävlar 21/2 (korta programmet) och 23/2 (friåkningen/finalen).

Tränare: Andrea Dohány
Olympic Head Coach: Anna Hörnqvist, sportchef Svenska Konståkningsförbundet

Publicerad: 2018-01-23

Senast uppdaterad: 2018-01-23

Samarbetspartners

Sponsorer