Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Möt Linnea Olhans som berättar om livet som domare

Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför utbildningshelgen 31/8–2/9 kommer vi nästkommande veckor att presentera några tekniska funktionärer. Idag möter vi Linnea Olhans.

Vad gör en domare?
– Som domare får du följa med på en resa genom åkarnas program, på första parkett vid isen, där du dömer kvaliteten på hopp, piruetter och steg samt bedömer programkomponenterna: åkarnas skridskoåkning, program och prestation. När du kommit lite längre i din utbildning får du också döma tester.

Vilka egenskaper kan man ha användning av?
– Det viktigaste är att kunna vara noggrann, fokuserad och koncentrerad på vad som händer här och nu, det blir många timmar i ishallen under en helg. Det är också viktigt att du har ett stort intresse för sporten, är driven och målmedveten. Då blir det roligare och om du känner att detta är rätt för dig så vågar du satsa mer!

Något om din bakgrund inom konståkningen?
– Jag började åka konståkning när jag var 6 år gammal, började tävla när jag var 11 år och höll på och tävlade till 18 års ålder. Fortsatte att träna, men på hobbynivå, när jag började plugga på högskola. Skolan tog mer och mer tid och vid 20 års ålder lades träningen åt sidan helt för studierna.

Hur länge har du varit domare?
– Jag gick min första domarutbildning 2011 och började döma kort därefter. Idag är jag nationell tävlingsdomare sedan 2016 samt teknisk kontrollant sedan 2017.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av att bli domare?
– Jag blev rekommenderad att gå både tränar- och domarutbildning i min förening. Jobbade en del som tränare men kände efter ett tag när jag gått domarutbildningen att detta är nog mer något för mig. Jag började döma stjärntävlingar som bedömare samtidigt som jag själv tävlade på klubbtävlingsnivå, under gymnasietiden uppkom tyvärr en del skador, motivationsbrist för att tävla själv som åkare och livet kom emellan. Jag kände att sluta helt inte var ett alternativ! Jag ville ge någonting tillbaka till sporten som gett mig så oerhört mycket. Därför började jag provdöma högre tävlingar och gick fler utbildningar för att höja upp min licens. Jag tyckte att det var superroligt och blev fast!

Vad är det roligaste med att vara domare?
– Oj den var svår – jag har så mycket att välja emellan! Jag försöker framförallt att njuta av stunden jag är på tävlingarna oavsett vilken nivå det är eller vilken roll jag har. Det ger ett lugn för mig att bara få tänka på vad som händer på isen, alla fina program man får se, åkarnas lycka när de överträffar sig själva, träffa alla domarkollegor och stämningen både bland oss domare och i ishallen. Man känner också att man är med påverkar och bidrar till svensk konståknings utveckling, vilket är väldigt roligt, stimulerande och utvecklande.

Din roligaste/mest minnesvärda erfarenhet som domare?
– Det måste vara varje gång jag kommit upp en tävlingsnivå och fått döma första tävlingen på A-tävling, Elitserien, SKF-trofén och DM i och med att jag aldrig fick uppleva det själv som åkare. Ett annat ögonblick var när jag första gången fick se och döma en fantastiskt svår himmelspiruett. Det är också något som jag aldrig glömmer i första taget.

Varför tycker du andra ska ta tillfället att utbilda sig till domare?
– För att du behövs! Det behöver inte vara slut bara för att man har slutat att tävla och träna. Brinner du fortfarande för sporten och är intresserad är detta en fantastisk möjlighet. Du får nya vänner för livet bland domarkollegorna och i och med att man träffas så ofta blir man som en liten familj. Dessutom så får man upptäcka nya ishallar och platser runtom i Sverige, något som man kanske inte hade fått möjlighet att göra annars.

Något annat du vill tillägga som skulle kunna inspirera andra?
– Dömandet blir roligare och roligare för varje säsong som går och du utvecklas mer och mer som både domare och person. Du får alltid lära dig något nytt för varje tävling som du dömer.

Svensk konståkning behöver fler domare.

Domarnas uppgift är att bedöma den konstnärliga delen av konståkarnas program, i det som kallas för programkomponenterna. De ska också bedöma kvaliteten i de hopp, piruetter och stegsekvenser som åkarna utför.

Hur kommer jag igång? Anmäl dig till steg 1 som arrangeras av ditt distrikt, eller om du är intresserad kontakta ett närliggande distrikt.

Är du Klubbdomare idag och vill vidareutbilda dig? Vill du uppleva fantastisk konståkning och samtidigt bidra till framgångsrika tävlingar? Då ska du ta chansen att gå domarutbildning Steg 2 på Utbildningshelgen i Stockholm den 31 augusti–2 september.  Sista anmälningsdag är den 30 juli.

Utbildningshelgen – Mötesplatsen för flera av konståkningens viktigaste utbildningar

Inför varje säsong samlar vi viktig kompetens på ett och samma ställe. Årets Utbildningshelg anordnas den 31 augusti–2 september i Stockholm. Svenska Konståkningsförbundet ger via Idrottslyftet 75 % i bidrag för kursavgiften, vilket innebär att kursavgiften endast blir 1 375 kr.

Klicka här för att komma till anmälan. Länk till annan webbplats.

Domare

För att bli domare krävs det att du är 15 år och att du helst är före detta åkare. Att det finns kompetenta och skickliga domare är en förutsättning för att överhuvudtaget kunna arrangera tävlingar. Alltså är detta en oerhört viktig roll inom konståkningen.

Vad gör en domare? På alla tävlingar med öppen bedömning och möjlighet till resultatredovisning utgår bedömningssystemet från en teknisk panel, som identifierar vad åkaren utför och värderar svårighetsnivån, samt en domarpanel som värderar kvaliteten på de utförda elementen. Alla element har ett fastställt värde och finns listade i tabeller. Domarna bedömer kvaliteten på varje element i elva steg: Från +5 till -5. Medelvärdet av domarnas kvalitetspoäng läggs till eller dras bort från elementets värde. Summan av samtliga element utgör den tekniska poängen. Domarna bedömer även den konstnärliga delen genom att poängsätta åkaren i fem programkomponenter:

  • Skridskoteknik

  • Sammanbindande steg och rörelser

  • Framträdande/Utförande

  • Koreografi

  • Tolkning

Poäng för programkomponenterna ges från 0,25–10,0 i steg om 0,25 poäng där 10,0 är högst. Den tekniska poängen tillsammans med poängen från programkomponenterna blir åkarens poängsumma. En domare kan också ha behörighet att döma tester.

Publicerad: 2018-05-28

Senast uppdaterad: 2018-05-28

Samarbetspartners

Sponsorer