Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Möt Sofia Borg

Svensk konståkning växer och för att kunna bereda plats för våra åkare på tävlingar behöver vi fler tekniska funktionärer. Inför utbildningshelgen den 31/8–2/9 kommer vi att presentera några tekniska funktionärer. Idag möter vi Sofia Borg.

Vad gör en TS?
– En TS tillsammans med TC bestämmer levlar på steg och piruetter, om hopp är fullt roterat och att det är rätt element som utförs.

Vad är din bakgrund inom konståkning?
– Jag har tävlat i konståkning från att jag var 8 till 20 år gammal.

Hur länge har du varit TS?
– 7–8 år.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av att bli TS? 
– Jag har velat bli domare på något sätt sedan jag var ganska liten. Sedan hade jag en tränare som även var TS, Monica Kustarova, som fick mig att känna att det var det jag vill, att bedöma tävlingar.

Vad är det roligaste med att vara TS?
– Det bästa är att man får vara kvar i sporten och med på tävlingarna trots att man sedan länge slutat. Sedan är det fantastiskt att få träffa alla härliga människor som sitter i panelen.

Vad är din roligaste/mest minnesvärda erfarenhet som TS?
– Den är svår, jag fick chansen att sitta på elitseriefinalen i år, vilket var fantastiskt. Att få se våra duktigaste åkare på ett och samma ställe. Men den gången jag skrattat mest var när vi på samma tävling fick besök av en mus i domarrummet och lyckades låsa in en av domarna i omklädningsrummet precis innan tävlingen skulle starta.

Varför tycker du andra ska ta tillfället att utbilda sig till TS?
– Det är så fantastiskt roligt att få vara kvar i sporten. Man kanske tror det är jobbigt att resa. Men absolut inte, det är istället fantastiskt att få besöka olika platser i Sverige. Jag hade inte besökt Piteå om det inte vore för det.

Något annat du vill tillägga som skulle kunna inspirera andra?
Att få sitta i panelen när någon står ett trippelhopp för första gången på tävling det är magiskt.

Svensk konståkning behöver fler Tekniska Specialister.

Rollen som Teknisk Specialist (TS) innebär att man ingår i tävlingens tekniska panel och är den som identifierar varje tekniskt element som åkaren utför.


Under ledning av den Tekniska Kontrollanten (TC) arbetar du i ett team tillsammans med en assisterande Teknisk Specialist, dataoperatör och videooperatör. För att vara kvalificerad som Teknisk Specialist ska man vara minst 18 år och tidigare åkare på nationell elitnivå eller tränare för elitåkare på nationell nivå. Det är möjligt att inneha TS-licens och vara tränare samtidigt.

Utbildningshelgen – Mötesplatsen för flera av konståkningens viktigaste utbildningar

Inför varje säsong samlar vi viktig kompetens på ett och samma ställe. Årets Utbildningshelg anordnas den 31 augusti–2 september i Stockholm. Svenska Konståkningsförbundet ger via Idrottslyftet 75 % i bidrag för kursavgiften, vilket innebär att kursavgiften endast blir 1 750 kr.

Vill du bli Teknisk Specialist? Anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bidrag från Idrottslyftet söks av föreningarna senast 30 dagar efter avslutad kurs. Ta chansen att utbilda dig inom något av dessa områden, bli en del av teamet och bidra till svensk konståknings fortsatta framgång.

Publicerad: 2018-05-30

Senast uppdaterad: 2018-05-30

Samarbetspartners

Sponsorer