VM i Konståkning 2021 till Stockholm och Sverige
I helgen beslutade ISU att Svenska Konståkningsförbundet ska få arrangera VM i konståkning i Stockholm 2021. Evenemanget kommer att äga rum i Ericsson Globe 22–28 mars 2021. Det här pressmeddelandet har precis landat hos de svenska redaktionerna.
– Vi är stolta och glada över att Stockholm får möjligheten att ännu en gång vara värdstad för ett mästerskap i konståkning, denna gång ISU World Figure Skating Championships 2021. Vi ser fram emot att välkomna Stockholmare och gäster från hela världen till vår öppna stad och erbjuda möjligheten att ta del av en av världens mest populära vintersporter. Internationella mästerskap ger oss chansen att visa upp vad staden har att erbjuda på bredden, samtidigt som det skapar och stärker intresse för idrottsutövning bland barn och unga, vilket är positivt för stadens långsiktiga utveckling, säger Emilia Bjuggren (S), idrottsborgaråd, Stockholms stad.
Det är tredje gången på kort tid som ett internationellt konståkningsmästerskap arrangeras i Stockholm, och en del av en viktig strategi för en i landet växande sport.
– Möjligheten att få arrangera tre internationella mästerskap i konståkning med Stockholm som värdstad och bara några år emellan, stärker oss, säger Katarina Henriksson, ordförande i Svenska Konståkningsförbundet.
När Stockholm fick EM 2015 hade inte ett större internationellt konståkningsmästerskap hållits i staden sedan 1947. Evenemanget blev en publiksuccé och trots låg kännedom om konståkningen som en livesport var arenan, Ericsson Globe, fullsatt. Sverige hamnade på en fjärde respektive femteplats genom systrarna Helgesson. I april i år arrangerades VM i konståkningens lagsport, Synkroniserad konståkning i Ericsson Globe och Sverige tog silvermedalj. Nu startar förberedelserna för ett VM i singel, par och isdans 2021.
– Stora internationella mästerskap på hemmaplan blir en drivkraft för många, redan i unga år. Det ger motivation att fortsätta kämpa för att nå sina drömmar, varje dag, fortsätter Katarina.
Konståkningen har idag nära 30 000 medlemmar och växer mest i Sverige näst efter gymnastiken enligt en ny mätning från Riksidrottsförbundet. Mästerskap för med sig såväl ett ökat intresse som tillväxt i sporten. Det öppnar också upp för nya möjligheter att arbeta med och påverka utvecklingen lokalt i en stad som idag har många duktiga juniorer på väg mot världseliten.
– Förutsättningarna över landet ser olika ut när det exempelvis gäller möjligheterna till istid för träning och arrangörskap för tävling. Att härbärgera tillströmningen av aktiva kräver såväl inspiration, vilket internationella tävlingar på hemmaplan och sportsliga framgångar ger, som infrastruktur och gott ledarskap. Storstäderna har och har haft en rejäl utmaning med ishallar och tider, med tre mästerskap på rad i samma stad har Stockholm lärt känna sportens behov och tillsammans pågår en dialog för bättre förutsättningar för träning och tävling i konståkning, också på sikt. Det är några av alla viktiga långsiktiga effekter som mästerskap för med sig, säger Katarina.
Publicerad: 2018-06-10
Senast uppdaterad: 2018-06-10