Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Sommarserie: Joshi Helgesson slutar tävla

I sommar publicerar vi en mindre artikelserie om gångna säsongens stora händelser. Idag pratar vi med Joshi Helgesson om tiden efter tävlandet.

I höstas bestämde sig Joshi Helgesson, en av Sveriges främsta konståkare, för att sluta tävla. Efter en lång karriär, som kröntes med ett träningsår i Kanada, kände Joshi att hon inte längre utvecklades som hon behövde.
Men att sluta tävla innebär självklart inte att lägga skridskorna på hyllan.

Om tiden sedan hon slutade tävla
– Allt har varit bra sedan jag slutade. Jag har tagit mig tid för saker jag inte hunnit tidigare. Jag har också jobbat lite som tränare och det har varit superkul!

Om hur det är att jobba som tränare
– Det är jättekul! Jag trivs bra med att förmedla det jag lärt mig under min karriär. Jag tycker också det är kul att jobba som koreograf och få skapa ett program till en åkare från början och försöka få det att passa så bra som möjligt.

Om skillnader mellan kanadensisk och svensk konståkning och föreningsverksamhet
– Jag upplevde många skillnader. Tekniken i Kanada är väldigt olik den jag har lärt mig i Tibro, så det var jätteintressant att få ta del av det och få se nya perspektiv och lösningar, speciellt nu när jag jobbar som tränare. En annan sak som också skiljer sig är från hur vi jobbat var att de alltid tränar en och en med tränare och nästan aldrig i grupp. Det var väldigt bra och man lärde sig mycket samtidigt som man fick vara på isen med andra extremt bra åkare. Man kunde ha träning i ungefär 30–45 min med tränare, ibland 60 min, men resten av timmarna man tränade var för sig själv utan tränare. Och det är också en sak som vi inte är så vana vid i Sverige.

Om sin framtid inom svensk konståkning och Tibro KK
– Jag tycker det är otroligt kul att vara tränare och jag vill gärna fortsätta med det. Det har varit kul att åka runt i olika klubbar och vara gästtränare och det är också något jag vill fortsätta med. Samtidigt vet jag inte riktigt vad jag vill göra i framtiden, men konståkning är ju något jag älskar så det kommer jag nog alltid hålla på med på något sätt.

Vill du också jobba som tränare? Här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du all information om Svenska Konståkningsförbundets utbildningsområden. Vill du veta mer om vad Joshi gör idag? Då hittar du henne enklast på hennes instagramkonto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2018-07-13

Senast uppdaterad: 2018-07-13

Samarbetspartners

Sponsorer