Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Inför Synkro-SM – Intervju med Leon Lurjes Christian Wieland

Synkrotävlingen Leon Lurje Trophy i Göteborg har blivit en succé, och i år var tävlingen större än någonsin. Tävlingsledaren Christian Wieland delar med sig av framgångsreceptet.

Hela 43 lag från nio länder deltog i denna upplaga av Leon Lurje Trophy.

– Det var oerhört spännande. Det är nästan så många vi klarar att ta emot, och det var bra kvalitet på lagen, säger Christian Wieland, som var med och startade tävlingen för tolv år sedan.

Varför har Leon Lurje blivit en så populär tävling?
– Jag tror det beror på att vi är en duktig organisatör, att vi är bra på att arrangera tävlingar. Vi har också bra egna lag, när Team Surprise åkte ville de andra lagen tävla mot dem. I år såg vi därför till att ha en mycket fin avtackning där åkare och tränare från silverlaget från VM hyllades på isen.

– En annan anledning till tävlingens popularitet i år kan vara att vi gjorde en hel del marknadsföring under synkro-VM i Stockholm förra året, och en del av dem vi talade med nappade. Seniorklassen var därför starkare i år än förra året.

Vilka är utmaningarna?
– Det är definitivt tidsschemat. Det blir långa dagar med så många lag, och det finns inga marginaler någonstans. Tävlingarna tar slut sent den ena dagen och sedan startar de igen tidigt nästa dag.

Vilka är belöningarna?
– Det är när lagen kommer tillbaka år efter år, efter alla timmar man lagt ner. Jag är väldigt stolt över det. Dessutom är det bra för våra svenska lag att tävla på hemmaplan mot andra bra lag utan att behöva resa någonstans.

– Sedan vet jag att familjen Lurje uppskattar initiativet något enormt. De uttrycker det varje gång vi träffas, och det är kul att få det tillbaka. Ibland kommer 80 personer från familjen för att titta på tävlingen och hedra Leons minne!

Vad ser du i framtiden?
– Vi har kanske nått taket när det gäller antalet lag. Ska man utöka tävlingen, så måste den nog hållas över tre dagar, medan vi brukar köra två. Naturligtvis är det synd för sporten att Team Surprise försvunnit. I år har vi dock inte märkt någon minskad attraktionskraft för Leon Lurje Trophy.

Synkro-SM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2019-02-19

Senast uppdaterad: 2019-02-19

Samarbetspartners

Sponsorer