Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Wibergs Cup

För ett par helger sedan genomfördes Wibergs Cup, en stjärntävling som Borlänge KK arrangerade i Falun, där även Adult-klasserna deltog (bronze och silver). Men vem var Wiberg?

Deltagare i Wibergs Cup. Länk till annan webbplats.

Vad kommer namnet Wibergs Cup ifrån? Från arrangören fick vi ett diplom, med bland annat historien om Bertil Wiberg, mannen som för länge sedan bokstavligen lade grunden för konståkningen i Falun. Nedan återberättat av Bertils sonson, Thomas.

Bertil Wiberg var min farfar, han föddes i Göteborg 1895, det var länge sen, faktiskt 124 år sen. Men trots att det var så länge sen så gjorde han något som är viktigt än idag. Vad kan det ha varit?

Jo han tog med sig sitt intresse för konståkning till Falun och la många timmar på att göra det möjligt för många barn och ungdomar i Falun att börja med konståkning. Till exempel så såg han till att man hade fina isar att åka på. Men tänk på att detta var länge sedan, så det fanns inga ismaskiner, inte ens några ishallar. Utan när Bertil började träna ungdomar i konståkning i Falun så fick man träna på vintern när det fanns is på sjöarna i Falun.

En sjö som man åkte på var dammen i stadsparken. Men som ni kanske vet är det svårt att åka skridskor om isen är knölig, så det Bertil gjorde var att på kvällarna gå upp till stadsparken och doppa sandsäckar i den del av dammen som var öppen där det inte var någon is, sedan drog han säckarna bakom sig på isen för att skapa en slät is som det gick bra att åka på nästa dag. Du kan tänka på det som en gammaldags ismaskin.

Det som gör mig imponerad av Bertil var att ingen av hans barn tränade konståkning utan han gjorde detta arbete för att många andras barn skulle kunna få träna konståkning på en fin is. Visst var väl det snällt gjort? Jag tror att det faktiskt är viktigt än idag att vi hjälps åt för att göra så alla kan vara med, men tack och lov så har vi ismaskiner idag så vi behöver inte dra säckar efter oss på kvällarna för att kunna åka skridskor på fin is. Så vilka är ”en Bertil” i klubben idag, fundera på om det finns sådana personer och ge dom ett extra tack nästa gång du ser dem.

Thomas Wiberg, 2019

På bild: glada vuxenåkare i Falun som kört sitt första tävlingsprogram.

Publicerad: 2019-04-26

Senast uppdaterad: 2019-04-26

Samarbetspartners

Sponsorer