Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Intervju med paråkarna Greta och John Crafoord

Paråkarna Greta och John Crafoord har nyligen varit på ISU Pair Skating Development Training Seminar i Novogorsk utanför Moskva. Vi passade på att göra en kort intervju med dem efteråt, om träningen, Moskva och om Colorado Springs.

Hej Greta och John! Ni har just kommit hem från ett 10 dagar långt läger i Novogorsk strax utanför Moskva, vad var det för läger?
– Det var ett läger för paråkare arrangerat av ISU (International Skating Union) där 16 unga par från många olika länder tränade tillsammans i Rysslands Olympiska Träningscenter. Paren kom bland annat från Ryssland, USA, Spanien, Italien och Tyskland. Coacherna kom huvudsakligen från Ryssland men också från andra länder. Nina Mozer, som tränat många duktiga par som vunnit både VM och OS var huvudtränare, men det var många andra coacher där också som hade pass med dans, styrketräning, steg och hopp. Vår egen coach, Dalilah Sappenfield som vi tränar med i Colorado Springs var också med och både coachade och tittade på för att ta med sig nya erfarenheter hem.

Hur såg era dagar ut?
– Dagarna var verkligen fullpackade. Alla bodde i ett ”hotell” på området och åt alla måltider i en cafeteria/restaurang i centret. Det finns tre ishallar och många andra anläggningar som vi fick använda. Vi tränade åtta timmar varje dag. Dagarna började med frukost, sedan hade vi två ispass och två off-ice pass, sedan två timmars lunch och vila innan eftermiddagen då vi hade ytterligare två ispass och två off-ice pass. Middagen serverades efter sista passet som slutade vid sju varje kväll. Schemat var likadant varje dag och varje kväll var man helt slut. Vi är vana att träna mycket, men detta var intensivt också med våra normala mått. En dag hade vi halvdag och fick tillfälle att åka in till Moskva for lite sightseeing.

Hur var träningspassen och vad tränade ni på?
– Vi tränade på allt! På ”par-isen” var det mycket kast och lyft, men också de andra parelementen. Vi gjorde kast trippel flip/lutz för första gången och landade på första försöket! Fedor Klimov, som bland annat vann silver i OS 2014, var där och demonstrerade många övningar och lärde oss nya saker som olika ingångar till element. På ”singel-isen” var det mycket steg och hopp. På off-ice hade vi både balett och annan dans och massor av styrketräning och lyft. Vi var indelade i mindre grupper med fyra par i varje grupp, så vi fick mycket tid med tränarna. Alla coacher var jättebra och väldigt engagerade. I slutet av andra veckan var det också ett ISU domarseminarium med domare från olika länder, då fick vi åka framför dem och demonstrera olika lyft, steg och andra saker.

Det låter inte som om ni hann att se så mycket av Moskva?
– Nej, inte under själva lägret, utom den halva dagen när vi var lediga. Men vår farbror har bott i Moskva i flera år och vi hade turen att kunna hälsa på honom ett par dagar innan lägret började, så vi hann att titta på många saker med honom innan vi åkte till lägret. Moskva är väldigt annorlunda mot de städer som vi är vana vid, där finns många gamla och pampiga byggnader, på amerikanska västkusten där vi bor finns nog inget hus äldre än 100 år. Fast trafiken var likadan (jobbig) i Moskva som i Los Angeles och Orange County…

På tal om det, ni nämnde att ni tränar i Colorado Springs nu?
– Ja, vi är svenskar och har ett sommarhus på svenska västkusten, men har bott i USA sedan vi var åtta år. Våra föräldrar bor i Orange County i södra Kalifornien och det är fortfarande ”hemma”, men vi flyttade vår träning till Colorado Springs i Colorado förra året och tillbringar det mesta av vår tid där. I Colorado Springs finns jättebra träningsförhållanden med nästan obegränsat med is för konståkning. Många amerikanska juniorpar och några seniorpar tränar där, liksom många duktiga singelåkare från USA och andra länder. Vi får mycket konkurrens och inspiration varje dag och kan träna på en högre nivå än tidigare. I samband med flytten bytte vi också coach och tränar nu med Dalilah Sappenfield som huvudtränare. Förutom Dalilah finns många andra coacher i Colorado Springs som vi jobbar med för hopp, steg och koreografi. Vi är tvillingar och går båda sista året i high school (gymnasiet) med bara några veckor kvar nu. Sedan ett par år går vi i en online high school som gör att vi kan träna i Colorado och resa på ett mycket enklare sätt än tidigare, det har fungerat jättebra.

Publicerad: 2019-05-24

Senast uppdaterad: 2019-05-24

Samarbetspartners

Sponsorer