Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Anna Yatsemyrska om ISU Development Project

En vecka med några av världens bästa tränare, nya erfarenheter och kunskap som är värdefull under hela säsongen. Så kan man sammanfatta ISU Development Project i Vierumäki, Finland, där tränaren Anna Yatsemyrska, Trelleborgs KK, var en av deltagarna.

Internationella Skridskounionens utvecklingsprojekt har funnits sedan 1996, och handlar om att utveckla konståkningens nivå och antalet utövare över hela världen. Ett antal världsledande tränare agerar moderatorer och delar med sig av sin kunskap till åkare och tränare från andra nationer.
I slutet på maj genomfördes ett av årets läger med deltagare från ett stort antal länder, däribland Sverige, Norge, Finland, Danmark, Estland och Lettland. Sverige var representerat av fem tränare och två åkare. För Anna Yatsemyrska var det andra gången. Hon uppskattade särskilt det ryska team som var på plats, med stjärntränaren Elena Buianova i spetsen.

– Vi fick med oss så mycket hem. Fokus i år låg på att förebygga de skador som åkarna ofta får i den känsliga åldern från 13 år och uppåt. Det var övningar för fötter, höfter, och ryggen. Områden som man måste träna varje dag. Det handlar inte bara om att landa tripplar, de tänker mycket på hur man ska hålla sig frisk och hel under tiden man växer upp.

– Elena Buianova hjälpte oss också med hoppteknik, och hur man ska tänka när man som tränare tittar på olika hopp.

Det var ett kort, men intensivt läger i de finska skogarna. Åkarna delades in i tre grupper efter kunskapsnivå, där vissa var på VM-nivå, och andra betydligt yngre och tidigare i sin karriär. Förutom isträning stod också fysträning, balett, teori, och fystester på programmet. Det fanns också tillfällen där domare gick igenom säsongens nya regler och ändringar med tränarna och åkarna.

Anna Yatsemyrska säger att hon kan ta med sig allt det hon lärt sig i Vierumäki och applicera det på sin vardag som tränare.

– Det är en hel del ny information som jag definitivt kommer att ha nytta av i mitt arbete, det jag fick med mig från förra året använde jag hela säsongen efter det. Det är intressant att se hur de andra jobbar och vad de fokuserar på.

Hur tror du att åkarna upplevde det?
– Jag tror att det är inspirerande för dem att träffa och träna med åkare från många delar av världen. Vi är trots allt inte så många på den nivån i varje land, man såg att de sporrade varandra. Till exempel såg jag hur en kille från Estland och en från Georgien kämpade hårt med sina kvadruppelhopp. Den ene började och den andre fortsatte. Till slut var det en av dem som lyckades. Så jag upplevde att åkarna fick bra erfarenheter, de var glada men trötta efteråt. De hade tränat en hel del.

Publicerad: 2019-07-12

Senast uppdaterad: 2019-07-12

Samarbetspartners

Sponsorer