Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Barnens spelregler - del 4

Inget barn ska behöva gå till träningen med en klump i magen. I sommar lyfter vi Barnens spelregler, Riksidrottsförbundets och Bris initiativ för en tryggare barn- och ungdomsidrott. Kolla in barnens sju spelregler som gäller för alla oavsett idrott.

Använd gärna texterna för att ta snacket i din förening!

Regel 4. Inget barn ska bli utsatt för sexuella övergrepp

Vad betyder det?
Ingen vuxen eller någon annan har rätt att göra något sexuellt med dig om du är under 15 år. Den som gör det bryter mot lagen! När du är över 15 år får ingen någonsin göra något sexuellt mot dig som du inte själv vill. Ett sexuellt övergrepp kan vara många olika saker, allt ifrån en våldtäkt, alltså att någon tvingar sig till att ha sex med dig, till att någon till exempel tar på dig på ett sätt som känns fel och obehagligt eller gör dig rädd. Det kan också vara att någon tittar, säger eller antyder sexuella saker till dig på ett sätt som känns obehagligt. Ingen får tvinga dig att titta på sitt kön eller något annat sexuellt – inte heller online. Ingen får fota, filma eller sprida sexuella bilder på dig mot din vilja. Och självklart får ingen göra något sexuellt mot någon som inte kan säga nej eller skydda sig, till exempel någon som är full, drogpåverkad, sjuk eller har någon funktionsnedsättning.
Läs mer om regel 4 här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

" target="_blank">Här kan du se filmen där Linnéa Claeson berättar om regel nummer 4 Länk till annan webbplats..

Idrott ska vara roligt! Fri från mobbning, trakasserier och övergrepp. Det är inte alltid så lätt att veta var gränsen mellan okej eller inte okej går. Eller vad man ska göra om nånting känns fel. Här sammanfattar vi det hela i sju enkla regler, som fungerar som stöd och guide till både barn och idrottsledare. Regler som gäller för alla – oavsett vem du är, eller vilken idrott du ägnar dig åt. Klicka här Länk till annan webbplats. för att läsa allt om Barnens spelregler.

Publicerad: 2019-08-14

Senast uppdaterad: 2018-07-23

Samarbetspartners

Sponsorer