Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Oberoende utredning – uppdrag och tillvägagångssätt

Svenska Konståkningsförbundet har nu formulerat uppdraget till den oberoende externa utredning som förbundsstyrelsen beslutat att tillsätta, med anledning av missförhållanden inom svensk konståkning.

Den 22 september beslutade Svenska Konståkningsförbundets styrelse att tillsätta en extern, oberoende utredning för genomlysning av verksamheten. Målet är att få en helhetsbild över verksamheten och hur utbredda missförhållandena är. Uppdraget har nu formulerats i samråd med Riksidrottsförbundet.

– Det är ett bra tillvägagångssätt att göra en extern oberoende utredning när frågor om missförhållanden inom ett förbund lyfts, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet. 

All verksamhet inom Konståkningsförbundet ska genomlysas och en utredning som beaktar träningsmiljöer både på förbunds- och föreningsnivåer tillsätts. Utredningen ska särskilt undersöka tävlings- och elitverksamheten, att den bedrivs enligt stadgar, anvisningar och rekommendationer. Inte minst i relation till den uppförandekod som medlemmarna inom Konståkningsförbundet gemensamt beslutat ska gälla.

– Vi har börjat titta på vem som ska leda utredningen. Det är mycket viktigt att det är en tillförlitlig person med stor erfarenhet och kunskap av att ta utgångspunkt i barns och ungdomars bästa. Svensk konståkning, förbund, distrikt, föreningar och medlemmar, behöver med hjälp av utredningen och dess kommande resultat med handlingsplan för åtgärder ta avstamp framåt för att säkra trygga och utvecklande miljöer och en sund kultur, säger Katarina Henriksson, ordförande Svenska konståkningsförbundet.

Hur upplever medlemmarna, särskilt barn och unga, sin möjlighet till påverkan, vad är det som gör att det blir missförhållanden. Hur skapas relationer mellan aktiva, tränare, föräldrar, förening och förbund. Hur fattas beslut i föreningsstyrelsen, hur formuleras planerna för att arbeta för framgångsrika och hållbara träningsmiljöer och hur används den av förbundet framtagna verktygslådan för trygga idrottsmiljöer. Dessa blir särskilt viktiga frågor att ställa.

Svenska konståkningsförbundet har en god beredskap att ta hand om och omsätta de eventuella åtgärdsförslag som en utredning kan komma att föreslå.

Målet är att den externa utredningen ska vara klar i god tid före Svenska konståkningsförbundets forum i maj 2020. Det blir ett viktigt möte där förbundet tillsammans med medlemmarna vill ta ett tydligt avstamp för den idrott som vi så starkt vill utveckla och som många vill vara en del av.

Svenska Konståkningsförbundet

Publicerad: 2019-10-15

Senast uppdaterad: 2019-10-15

Samarbetspartners

Sponsorer