Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Vaccinera din förening mot doping

Visste du att alla medlemmar i en idrottsförening är skyldiga att känna till och följa dopingreglerna? Med hjälp av ”Vaccinera klubben mot doping” kan föreningen se till att ledare och idrottsutövare får grundläggande kunskaper om dopingreglerna.

Alla medlemmar i en idrottsförening är skyldiga att känna till och följa dopingreglerna. Därför bör du se till att din förening informerar dig och övriga idrottsutövare om vad som gäller. Förespråkandet av rent spel är också en av punkterna i Svenska Konståkningsförbundets uppförandekod Länk till annan webbplats. som omfattar alla inom svensk konståkning.  

"Vi förespråkar och utövar rent spel och en dopingfri idrott" (Ur Svenska Konståkningsförbundets Uppförandekod punkt 6)

Vaccinera klubben mot doping Länk till annan webbplats. är ett upplägg för idrottsföreningar att göra en egen plan för antidoping, både förebyggande och akut. Genom att ledare och idrottsutövare får grundläggande kunskaper om dopingreglerna kan dopingfall eller andra brott mot dopingreglerna orsakade av okunskap undvikas.

Hur det ser ut i din förening?

  • Förstår ledare och aktiva vad dopingreglerna innebär i praktiken?
  • Vilket ansvar de har att ta reda på om ett läkemedel är dopingklassat eller hur de ansöker om dispens?
  • Det egna ansvaret att ta reda på om ett läkemedel är dopingklassat eller om riskerna med kosttillskott och om rättigheter och skyldigheter vid dopingkontroll?

Om inte, är det hög tid att Vaccinera er klubb mot doping Länk till annan webbplats.!

I dagsläget är endast 4 av våra drygt 140 föreningar vaccinerade mot doping. Gör som Nyköpings KF, Borlänge KK, Linköpings KF och Nyköpings Hockeyförening Ungdom – hjälp till att hålla idrotten dopingfri! Samla styrelsen och följ fyra enkla steg för att lära er om antidoping samt få vägledning att ta fram en egen handlingsplan där föreningarnas roll i arbetet mot doping är viktig. Vaccinationen gäller i tre år, därefter behövs det nya diskussioner och ställningstaganden.

Vill du som aktiv lära dig mer om antidoping?

Svensk Antidopings webbaserad utbildning Ren vinnare hjälper idrottare att få koll på det viktigaste. Utbildningen är ett stöd för den enskilde att på ett enkelt sätt kunna ta sitt ansvar och öka sina kunskaper om antidoping. Innehåll och upplägg passar både etablerade elitidrottare och den som är i början av sin idrottskarriär.

Du hittar utbildningen på http://www.renvinnare.se/ Länk till annan webbplats.. Avsätt ca 30 minuter för hela utbildningen som består av sju moduler som är tre till fyra minuter långa och som består av videoklipp, övningar och fakta. Utbildningen finns både på svenska och engelska. Du kan göra utbildningen i din mobil, surfplatta eller hemma vid datorn. Allt på en gång eller lite i taget, när och på det sätt som passar dig.  Programmet sparar dina framsteg. När du slutfört alla moduler får du ett diplom för genomförd kurs via mejl.

 Läs mer om hur svensk konståknings arbete kring antidoping  https://www.svenskkonstakning.se/traning/Antidoping/ Länk till annan webbplats.

 

Publicerad: 2020-08-25

Senast uppdaterad: 2020-08-25

Samarbetspartners

Sponsorer