Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Fokus synkro i Kungsbacka

I helgen är det dags för uppstartsläger för synkro i Kungsbacka ishall utanför Göteborg. På lägret sker också uttagningen till landslag och utvecklingslandslag. Totalt deltar elva lag, varav ett seniorlag.

- Synkro som disciplin drabbades extra hårt under pandemin då de på grund av restriktionerna inte kunnat träna tillsammans på isen fullt ut. Därför ska det bli extra roligt att få se alla på isen i helgen, säger Anna Burwall, sportchef.

Sverige har under många år varit världsledande inom synkro och tog ett prestigefullt VM-silver i Stockholm 2018. Det var Landvetter-laget Team Surprise som var ledande och knep medaljen. Nu är det ett nytt seniorlag från Landvetter som ska ut och tävla, Team Inspire.

- Vi har redan haft ett digitalt event där vi sett lagen och alla ser väldigt lovande ut. Det är glädjande att vi återigen har ett seniorlag inom synkro och jag ser fram emot att följa dem.

Under helgen kommer alla lag ha ett nära samarbete med tekniska funktionärer både vid träning på is och vid uppåkning av tävlingsprogram. Samtliga lag kommer att få feedback på sina tävlingsprogram.

Tävlingarna för synkro startar i början av december med första kvaltävlingen som arrangeras i Borås.  


Publik i helgen

Välkommen till Kungsbacka ishall i helgen och kolla in när Sveriges bästa synkrolag åker sina program. Fredag klockan 21.00 och lördag 15.30 - 17.30.

Fakta Synkro

Synkroniserad konståkning (fd teamåkning) är konståkningens lagsport. Ett tävlande lag består av 16 åkare på isen och upp till fyra reserver. I synkro tävlar lagen med ett kortprogram och ett friåkningsprogram. Programmen består av olika element, såsom passeringar, hjul, cirklar, block och linjer, som vävs samman med olika friåkningsrörelser och steg. Även variationer i handfattningar bedöms av domarna. Sverige har varit ett av de ledande länderna inom synkro tillsammans med Ryssland, Finland, USA och Kanada.

 

Publicerad: 2021-10-28

Senast uppdaterad: 2021-10-28

Samarbetspartners

Sponsorer