Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Säsongen 2021/2022 - en annorlunda tävlingssäsong

Säsongen 2020/2021 präglades av restriktioner, begränsade träningsmöjligheter och inställda tävlingar. Nu är svensk konståkning tillbaka på tävlingsarenan igen, men det är en annorlunda tävlingssäsong där fokus ligger på återstart - för alla nivåer.

- Det är väldigt roligt att säsongen och tävlingarna är i gång igen. Men det är viktigt att understryka att detta är en säsong där vi fortfarande påverkas av pandemin. Det är en mellansäsong där vi tränar, kommer i gång med tävlandet och återstartar, säger Camilla Fredman, tävlingsansvarig på Svenska Konståkningsförbundet.

Säsongen 2020/2021 var tuff för svensk konståkning. På grund av pandemin präglades säsongen av restriktioner, begränsade träningsmöjligheter och inställda tävlingar. Denna säsong har svensk konståkning, som har tävlingar på alla nivåer, äntligen startat upp tävlingsverksamheten igen. Tävlingssäsongen är igång i hela landet men tävlingskalendern ser lite annorlunda ut med framflyttad Elitserie- och ungdomsseriepremiär och tidigarelagda tävlingsstarter.

- Just nu är vi på något sätt i farten med alla olika tävlingskategorier. Klubb- och stjärntävlingar har startat upp på riktigt och A-åkarna fick chansen att känna på tävlingsklimatet igen på tidiga träningstävlingar i klubbtävlingsformat. Nu är vi i avslutet av kvalificeringstävlingarna till elitserien och ungdomsserien och parallellt planerar vi för fullt för första synkrokvalet och för elitseriepremiären som även hyser premiären för ungdomarnas nationella serie – morgondagarserien.

Elitseriepremiär och SM flyttas fram

Vanligtvis inleds tävlingssäsongen med Elitseriepremiären i början på september men premiären har denna säsong flyttats fram till december. Detta på grund av att kvalificering till Elitserien vanligtvis baseras på föregående säsongs resultat i Elitserien samt på A-tävlingar. Då merparten av föregående säsongs tävlingar ställdes in finns inte tillräckligt med resultatunderlag att basera kvalificering på. I stället har kvalificering pågått under hösten där åkare som vill tävla i Elitserien eller Morgondagarserien deltagit.

- Under oktober och november har nio kvaltävlingar för samtliga distrikt arrangerats. Dessutom arrangeras till helgen ett uppsamlingskval där åkare som på grund av skada eller sjukdom inte kunna delta vid ordinarie kvalificeringstävling deltar. Vi är medvetna om att många kan uppleva det som en pressad situation med kvalificeringstävlingar, men de är en tillfällig lösning på grund av pandemin. De tävlingarna möjliggör att vi kan genomföra Elit- och Morgondagarserien, om än något reducerad, denna säsong.

Även SM i singel/par/isdans flyttas fram denna säsong och arrangeras i april i stället för i december.

Start för A-tävlingar i november

 Säsongens A-tävlingar får också ett annorlunda upplägg och startar först i slutet av november till skillnad från en ”normal” säsong där tävlingsstart för A-åkarna sker redan i september.

- Under hösten har A-tävlingarna fått stå tillbaka lite för att ge alla A-åkare chansen till mjukstart med klubbtävlingar men även till förmån för kvalificeringstävlingarna till Elit- och Morgondagarserien. Men i slutet av november kör A-tävlingarna i gång och under våren blir det full fart i den tävlingskategorin.

Stjärn- och Klubbtävlingar redan igång

För åkare på stjärn- och klubbtävling startar vanligtvis tävlingssäsongen i oktober/november. Men till följd av kvalificeringstävlingar och framflyttad premiär för Elit- och Morgondagarserie har tävlingarna varit i gång sedan i september.

- Vi vet att det är många som längtat efter att få börja tävla igen. Det har varit väldigt fullt deltagarantal på de flesta tävlingar som under hösten arrangerats i våra föreningar. För många åkare var föregående säsong säsongen då de skulle få tävla för första gången. Istället blev det en lång väntan.

Synkrokval i december

Även för synkro är tävlingssäsongen snart i gång och 4-5 december arrangeras synkrokval 1 i Borås.

- Restriktionerna under pandemin påverkade synkrons möjligheter till gemensam träning. Det har varit tufft för många lag och det känns oerhört roligt att få se även denna disciplin inom konståkning på tävling snart igen.

I januari äger synkrokval 2 rum och i februari blir det SM i synkro i Mölndal. Den stora internationella synkrotävlingen Leon Lurje Trophy tvingades ställa in förra säsongen på grund av pandemin men kommer denna säsong att genomföras.

- Planeringen för Leon Lurje Trophy är i full gång och vi ser fram emot en riktig färgsprakande tävling 28-30 januari i Frölundaborg där lag från hela världen brukar delta.

Publicerad: 2021-11-10

Senast uppdaterad: 2021-11-10

Samarbetspartners

Sponsorer