Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Tävlingsstart för synkro

Efter ett långt pandemiuppehåll är det äntligen dags för Sveriges bästa synkrolag att visa upp sig i tävlingssammanhang, vid helgens kvaltävling i Borås. Bland annat gör landets nya landslag Team Inspire tävlingsdebut.

Varje säsong genomförs två kvalificeringstävlingar, så kallade kvaltävlingar, i synkroniserad konståkning. Nationellt fungerar de som kval till SM, junior-SM, ungdoms-SM och riksmästerskapen. De kan också vara en del i uttagningarna till internationella tävlingar och mästerskap.  

- Det är jättekul att vi startar synkrosäsongen och lagen äntligen kan tävla. Vi såg dem på uppstartslägret i Kungsbacka i oktober, då de åkte under tävlingslika former, men detta blir första gången det är riktig tävling, säger Anna Burwall, sportchef i Svenska Konståkningsförbundet.  

Efter uppstartlägret togs Team Inspire från Landvetter ut som Sveriges nya landslag i synkro. Juniorlagen Team Seaside från Tjörn och Team Spirit från Mölndal togs ut som utvecklingslandslag. Dessa lag finns bland de startande under helgens tävlingar i Borås. Totalt deltar elva lag från sju olika föreningar.  

Den andra kvaltävlingen i synkro avgörs 8-9 januari i Kungälv, och det stora crescendot för det nationella synkrotävlandet blir SM i Mölndal i slutet på februari.  

 

Följ tävlingarna i Borås!

Fakta Synkro 

Synkroniserad konståkning (fd teamåkning) är konståkningens lagsport. Ett tävlande lag består av 16 åkare på isen och upp till fyra reserver. I synkro tävlar lagen med ett kortprogram och ett friåkningsprogram. Programmen består av olika element, såsom passeringar, hjul, cirklar, block och linjer, som vävs samman med olika friåkningsrörelser och steg. Även variationer i handfattningar bedöms av domarna. Sverige har varit ett av de ledande länderna inom synkro tillsammans med Ryssland, Finland, USA och Kanada. Svenska Team Surprise tog ett prestigefullt VM-silver 2018. 

Publicerad: 2021-12-03

Senast uppdaterad: 2021-12-03

Samarbetspartners

Sponsorer