Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Uttagna till Europaungdoms-OS: Josefin Brovall och Casper Johansson

Uttagningen till Europaungdoms-OS är klar och det blir Josefin Brovall från Solna och Casper Johansson, Tibro, som får uppleva den olympiska stämningen i finska Vuokatti 20–25 mars 2022.  

European Youth Olympics Festival (EYOF) avgörs vartannat år och skulle ha gått av stapeln tidigt under 2021, men fick flyttas fram flera gånger på grund av pandemin. Förhoppningen är att tävlingarna blir av den här gången.  

- Det är en rolig tävling för åkarna eftersom det är som ett mini-OS med det olika grenarna, säger Anna Burwall, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet.  

Elva idrotter finns på programmet, däribland konståkning, där deltagarna ska vara födda mellan 1 juli 2004 och 30 juni 2006. De senaste gångerna EYOF har avgjorts 2019 och 2017 har vinnarna på damsidan varit ryskorna Anna Sjtjerbakova, numera regerande världsmästare, respektive Alina Zagitova som gick vidare och vann OS i Pyeongchang 2018.  

Josefin Brovall, Föreningen Solna Konståkning,  och Casper Johansson, Tibro Konståkningsklubb, är två unga lovande åkare med stor potential. 

- Casper har klarat en kvadruppel i år. Det är ett stort kliv framåt, eftersom man ser att allt fler unga åkare bemästrar de här svåra hoppen. Det är kul att vi är med på tåget.  

- Josefin gör sin första säsong i de stora internationella juniortävlingarna. Det blir spännande att se hur långt hon kan gå om hon får till alla sina svårigheter, säger Anna Burwall.  

Senast Sverige tog en medalj i EYOF var 2009, då Joshi Helgesson tog silver.  

Publicerad: 2022-02-02

Senast uppdaterad: 2022-02-02

Samarbetspartners

Sponsorer