Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

I helgen avgörs SM i synkro

I helgen är det dags för SM-synkro i Åby ishall i Mölndal. Totalt deltar sexton lag i olika klasser och det är upplagt för en riktig publiksuccé.

- Det blir en riktig synkrofest i helgen! Synkro är en fantastisk lagsport. Skönheten och kraften i sexton åkare på isen samtidigt är mäktigt. Det är fart, häftiga formationer och spektakulära lyft, säger Camilla Fredman, tävlingsansvarig på Svenska Konståkningsförbundet.

SM i synkroniserad konståkning som äger rum den 26 till 27 februari blir en stor samlingsplats för svensk synkro. Förutom att SM, JSM, USM och RM avgörs arrangeras parallellt en klubbtävling för övriga klasser. Totalt 16 lag kommer till start.

- Det är en stor lättnad att restriktionerna har släppt och att vi kan ta in publik. Vi hoppas på en fullsatt arena. Vi kommer att bland annat få se vårt seniorlandslag, Team Inspire och två duktiga juniorlandslag, Team Seaside och Team Spirit som båda ska tävla på junior-VM, säger Sofia Skrtic, tävlingsledare från Mölndals Konståkningsklubb som arrangerar SM.

Synkro som är en lagsport har blivit extra lidande under pandemin då det varit svårt att träna tillsammans.

- Det är extra härligt att restriktionerna släpper just nu. Jag hoppas verkligen att idrotten får en stark återstart, återhämtar sig och växer, säger Camilla Fredman.

Följ SM-tävlingarna i synkro

Biljetter köps i entrén till ishallen. All information om tider och klasser hittar du här Länk till annan webbplats.. För er som inte kan komma till Mölndal i helgen går det bra att följa tävlingarna på svensk konståkning TV-kanal Länk till annan webbplats..

För mer information

Camilla Fredman, tävlingsansvarig på Svenska Konståkningsförbundet:
Camilla.fredman@skatesweden.se, 070- 278 81 56

Sofia Skrtic, Mölndals Konståkningsklubb, tävlingsledare för SM i synkro 2022:
sofia.skrtic@gmail.com , 070-331 59 56

Fakta Synkro

Synkroniserad konståkning (fd teamåkning) är konståkningens laggren. Ett tävlande lag består av 16 åkare på isen och upp till fyra reserver. I synkro tävlar lagen med ett kortprogram och ett friåkningsprogram. Programmen består av olika element, såsom passeringar, hjul, cirklar, block och linjer, som vävs samman med olika friåkningsrörelser och steg. Även variationer i handfattningar bedöms av domarna. Sverige har varit ett av de ledande länderna inom synkro tillsammans med Ryssland, Finland, USA och Kanada. Svenska Team Surprise tog ett prestigefullt VM-silver 2018.

Publicerad: 2022-02-23

Senast uppdaterad: 2022-02-23

Samarbetspartners

Sponsorer