Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

EYOF 2022 – svensk bronsmedalj, personbästan och minnen för livet

Casper Johansson tog brons och satte nytt personbästa vid EYOF i Finland. Även Josefin Brovall noterade nytt personbästa och kom på 10:e plats. Förutom fina resultat har de även fått med sig nya erfarenheter, vänner och minnen för livet.

Med både självsäkerhet och flyt över isen levererade Casper Johansson sex rena tripplar och svåra hoppkombinationer i sin friåkning. Det nya personbästat på 185,76 tog honom upp från femte plats i kortprogrammet, till en bronsplats totalt.  Alla piruetter i friåkningen hade högsta svårighetsgrad, och stegen näst högsta. Johanssons tävlingsresultat var mer än 15 poäng bättre än vad han gjort tidigare i internationella sammanhang.  

- Det betyder jättemycket. Mitt mål var att göra mitt bästa och ha kul. Prisutdelningen blev också en egen upplevelse när man fick gå fram på den stora scenen, säger Casper Johansson.

 

Casper Johansson ingår nu i en exklusiv skara svenska herrkonståkare som tagit medalj på Ungdoms-OS. Där ingår exempelvis Kristoffer Berntsson (3:a 1999), Adrian Schultheiss (1:a 2005), och Alexander Majorov (2:a 2007). Samtliga dessa lyckades några år senare nå en lång rad fina resultat i både EM och VM och blev stora affischnamn för konståkningen.  

Även Josefin Brovall kan vara nöjd med sin insats. Hon krossade sin tidigare bästa notering (104,70 vid JGP i höstas) med dryga 25 poäng och slutresultatet 131,23 gav en tionde plats. Dessutom klarade Brovall för första gången en trippel flip i tävlingssammanhang.  

- Jag är mest nöjd med kortprogrammet, där jag klarade trippel flip. Jag är också glad över mina programkomponenter i båda programmen. Vi jobbade mycket med koreografin inför tävlingen och det var kul att det gav resultat, säger hon.  

European Youth Olympic Festival (EYOF eller Europaungdoms-OS) har arrangerats sedan 1993 och innehåller många av idrotterna som också finns med på OS. I konståkning var tävlingen den här gången öppen för åkare födda mellan 1 juli 2004 och 30 juni 2006, alltså åkare som vid tävlingstillfället var mellan 15 och 17 år.  


Att vara med på just Ungdoms-OS beskriver de svenska åkarna som en extra spännande upplevelse.  

- Det har varit så annorlunda jämfört med vanliga konståkningstävlingar. Så många olika idrottare är här från en mängd olika länder. Det har verkligen varit roligt att träffa så många nya personer och byta pins med dem, säger Casper Johansson.

- Det har varit väldigt roligt att tävla här och jag skulle verkligen vilja åka på en liknande tävling igen. Helhetsupplevelsen med att man åker som ett lag med andra svenska sporter och träffar andra ungdomar som också satsar på sin sport, att man fått byta pins och göra medaljtavlor har varit extra kul, säger Josefin Brovall.

Konståkningstävlingarna vanns av Lorine Schild från Frankrike respektive Arlet Levandi från Estland.

Publicerad: 2022-03-28

Senast uppdaterad: 2022-03-28

Samarbetspartners

Sponsorer