Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Konståkning - en idrott för alla: Möt Kristian Johansson som började med konståkning som 27-åring

För Kristian Johansson är konståkning en dröm som har gått i uppfyllelse. För nio månader sen vid 27-års ålder knöt han på sig skridskorna för första gången. Nu kör han 60 mil i veckan till träningen och i februari debuterade han som tävlingsåkare.

- För mig har konståkningen allt. Jag får möjlighet att uttrycka mina känslor och improvisera till musik. Dessutom är det ett fantastiskt bra träningssätt för hela kroppen. Det ger balans, styrka och kondition, helt klockrent, säger Kristian Johansson.

Kristian Johansson har sedan tonåren haft en dröm att åka konståkning. Men i uppväxtens Karlskoga var det mer innebandy och motocross som gällde. Det var inte förrän förra sommaren som han bestämde sig. Han såg på Netflix-serien ”Spinning Out” om konståkning och drömmen väcktes åter till liv. Det är nu eller aldrig tänkte han. Kristian som idag bor i Årjäng mejlade runt till olika föreningar och fick kontakt med Färjestad BK Konståkning i Karlstad.

- Föreningen bemötte mig otroligt fint och positivt på alla sätt. De hade ingen vuxengrupp och inga killar som åkte, men det var inga problem. Jag fick komma dit och provåka. Jag insåg att det var betydligt svårare än jag trodde att ens stå på skridskorna, men jag erbjöds plats.

Kristian fick börja i en barngrupp där det var en åldersskillnad på 20 år.

- Både barnen och föräldrarna var hur härliga som helst och det funkade bra från dag ett. Hela föreningen är som en familj - jag stormtrivs. Ganska snabbt klarade jag mitt tävlingstest och flyttades upp till en ungdomsgrupp där jag åker i dag.

Han är den enda killen i föreningen och han hoppas att fler killar ska ta steget och börja med konståkning. Oavsett om det är unga eller vuxna.

- Konståkning är en bra och tuff idrott som gör dig väldigt vältränad, många killar tränar redan på gym vilket går hand i hand med konståkningen. Jag delar mina upplevelser på sociala medier och har över 2000 följare på Instagram, i Sverige och utomlands. Dessutom har jag intervjuats flera gånger i lokaltidningen. Jag försöker inspirera andra att våga följa sina drömmar.

Kristian berättar också att de i Karlstad har ett bra samarbete med ishockeyn som är stor på orten. Här tänker han att man kunde nå ut via hockeyn och berätta mer om konståkning och att den passar alla, kille som tjej, ung som vuxen.

Hur gick det då på tävlingsdebuten? Första stjärntävlingen på hemmaplan gick inte riktigt som Kristian hade tänkt sig. Att stå ensam på isen var otroligt nervöst och han var inte alls nöjd. Men andra tävling i Uddevalla, gick desto bättre.

- Det var otroligt roligt och gav mig ännu mer motivation att utvecklas och tävla vidare. Målet är att kunna bli A-åkare. Konståkningen ger mig så mycket. Jag får göra det jag älskar och brinner för och jag får sinnesro och känner mig lycklig. Det gör att både mitt privat- och arbetsliv blir ännu bättre.

Följ Kristians resa inom svensk konståkning på: Kristian.skates Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.


Intresserad av att testa konståkning? Då har du kommit rätt!

Visste du att konståkning är en av Sveriges snabbast växande idrotter och att det finns föreningar från Kiruna i norr till Trelleborg i söder? Hit kan såväl barn och ungdomar som vuxna söka sig för att prova på konståkning. Konståkning är en idrott för alla och det är aldrig för sent att börja. Flera föreningar har nybörjarkurser för intresserade i alla åldrar – så det är bara att knyta på sig skridskorna! 

Här hittar du en förening nära dig! Länk till annan webbplats.

 

Publicerad: 2022-05-05

Senast uppdaterad: 2022-05-05

Samarbetspartners

Sponsorer