Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Uppstartsläger i Kungsbacka kickar igång tävlingssäsongen för synkro

Detaljbild synkroniserad konståkning

Foto: Daniel Klerfors

I helgen är det dags för uppstartsläger för synkro i Kungsbacka ishall utanför Göteborg. Totalt deltar åtta lag på plats och två lag digitalt.

- Tävlingssäsongen har redan startat för singelåkarna och med uppstartslägret i Kungsbacka kickar vi igång tävlingssäsongen för konståkningens lagdisciplin synkro, säger Anna Burwall, sportchef.

Uppstartslägret samlar i år 10 lag, varav två är med digitalt. De deltagande lagen kommer bland annat träna på is, ha uppåkning av tävlingsprogram och ha olika föreläsningar.

- Under helgen kommer alla lag ha ett nära samarbete med tekniska funktionärer både vid träning på is och vid uppåkning av tävlingsprogram. Lagen kommer också att få feedback på sina tävlingsprogram. Ett roligt inslag är att lagen inte bara kommer träna lagvis utan också delas in i grupper och ha gemensamma ispass i skating skills tillsammans med Kristoffer Berntsson som varit en av Sveriges bästa åkare.

Tävlingarna för synkro startar i början av december med första kvaltävlingen som arrangeras i Borås.  

Lagen som deltar i helgen

Team Together
Kungsbacka KK
Team Seaflowers
Tjörns KK
Team Harmony
Ytterby Kungälv
Team Serenity
Ytterby Kungälv
Team Fantazy
Ytterby Kungälv
Team Seaside
Tjörns KK
Team Spirit
Kungsbacka KK / Mölndal KK
Team Nova 
Borås 
Team Moonlight ( Digitalt )
Nacka TK
Team Caprice ( Digitalt) 
Nacka TK


Publik i helgen

Välkommen till Kungsbacka ishall i helgen och kolla in när synkrolagen åker sina program. Lördag klockan 16:00-17:00.

Fakta Synkro

Synkroniserad konståkning (fd teamåkning) är konståkningens lagsport. Ett tävlande lag består av 16 åkare på isen och upp till fyra reserver. I synkro tävlar lagen med ett kortprogram och ett friåkningsprogram. Programmen består av olika element, såsom passeringar, hjul, cirklar, block och linjer, som vävs samman med olika friåkningsrörelser och steg. Även variationer i handfattningar bedöms av domarna. Sverige har varit ett av de ledande länderna inom synkro tillsammans med Ryssland, Finland, USA och Kanada.

Publicerad: 2022-10-27

Senast uppdaterad: 2022-12-14

Samarbetspartners