Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

IF Castor startar fond för att stötta unga ekonomiskt

Placeholder

Jämtländska konståkningsföreningen IF Castor fortsätter satsa framåt för att blir en förening som är tillgänglig för alla. De senaste åren har föreningen gjort en större satsning inom parasport och nu har föreningen startat en fond för barn och unga som har det tufft ekonomiskt.

IF Castor har fått en hel del uppmärksamhet sedan konståkningsföreningen startat en fond för barn och unga som har det tufft ekonomiskt. Tanken är att förhindra att åkare slutar på grund av ekonomiska skäl. Alla medlemmar i föreningen kan söka pengar ur den så kallade Konståkning för alla-fonden. På så sätt kan de få reducerade avgifter på klubbfakturorna, för exempelvis träningsavgifter, licenser, tävlingsavgifter, eller hyra av utrustning.

- Nu efter coronarestriktioner och i lågkonjunktur har vi fått indikationer om att många haft svårt att betala träningsavgifter och räkningar. Då kände vi att vi ville hjälpa familjer med behov, säger föreningsordförande Tore Åberg.

Skridskoskolan är redan i dag gratis, liksom låneutrustning för nybörjarna. Men vill man fortsätta i nästa grupp kan konståkningen börja att kosta pengar, vilket kan vara svårt för vissa.

- Beloppet spelar ingen roll. Man kan söka om 300 eller 3 000 kronor, huvudsaken är att de som är i behov kan nyttja bidraget så att barnen kan fortsätta att utöva sin idrott.

Föreningen har valt ut tre personer som kommer se över ansökningarna och besluta om vem som ska få ta del av bidragen.

- Man kanske har blivit arbetslös, är ensamstående eller har svårt att betala elräkningen. Vi kommer ha tillit till att de som skickar in lämnar riktiga uppgifter.

Tack vare bland annat bra sponsorer har IF Castor en god ekonomi, och kan avsätta pengar i budgeten för fonden.

- Vi har redan sänkt träningsavgifterna, men kände att vi hade ytterligare utrymme.

- Det har kommit några ansökningar redan. Men vi märker också att det kommer frågor om att få anstånd att betala senare. Det är förstås helt okej, men vi uppmanar nu alla att också söka pengar ur fonden.

Orsaken till satsningen kan härledas till tre år sedan, då IF Castor meddelade att man skulle vara en förening som är tillgänglig för alla. Under den resans gång dök det upp insikter om att det fanns en hel del arbete att göra. Fonden är en del, en annan del är klubbens inclusive skating-grupp.

All-inclusive skating läger - två åkare får instruktioner från en tränare

- Vi har haft den i två år, och vill att alla med funktionsvariationer och nedsättningar ska känna sig välkomna. Där är det isträning mellan en och tre gånger i veckan, och vi försöker anpassa grupp och träningsdos till varje person.

Men Tore Åberg beskriver också utmaningarna med att driva grupperna.

- Vi tappade många ideella krafter under en period, och då var det svårt. Nu har vi anställt en resurs som ska jobba deltid med detta.

Under en vecka i juli i sommar kommer föreningen också arrangera ett sommarläger med inclusiveåkare från hela landet, samt från England, där det finns liknande grupper.

Och det framtida målet för föreningens satsning på inclusive skating står klart.

- Det vore häftigt om vi kunde få ihop en stor grupp som träffas och umgås. Och gärna att några tävlar, så de kan få resa ut från Östersund och möta andra åkare, säger Tore Åberg.

 

 

Publicerad: 2023-03-07

Senast uppdaterad: 2023-03-07

Samarbetspartners