Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Hej Andreas Nordebäck - Sveriges representant vid VM i Saitama

Placeholder

Foto: Nikolaj Majorov

Andreas Nordebäck, 18, är Sveriges enda deltagare vid VM i Saitama, Japan. Med sig in i VM har han en stark säsong. Inför avresan till Japan ställde vi några frågor om hans tankar inför den kommande VM-debuten.


Hur är din känsla inför ditt första VM?

- Jag är stolt att jag får representera Sverige. Vi i teamet har jobbat hårt för att komma hit, och bara att jag tagit mig till VM innebär att jag nått ett av mina mål.

Hur upplever du din säsong så här långt?

- Jag kan vara nöjd med SM-seger, guld på the Nordics, medalj på Junior Grand Prix, och topp tio på EM. Jag var lite missnöjd med min andra JGP-tävling och nu senast på Junior-VM. Så här i efterhand ser jag att jag var kapabel att vara i topp tre där. Men det har varit en bra säsong och jag har uppnått flera mål denna säsong. Ett av dem var ju som sagt att ta mig till VM i Saitama.

Vad kommer du fokusera på under VM?

- Att åka två rena åk. Jag kommer inte testa några nya grejer, utan försöka åka som jag gjort under säsongen. Då kan jag ta en bra placering runt topp 20. Självklart vill jag komma till finalen och ligga på personbästa.

Hur lägger du upp träningen den sista tiden före VM?

- Med att åka många program och med en inriktning på stabilisering. Det har varit många tävlingar, och svårt att toppa sig lika mycket till alla.

Vad tänker du kring att få tävla i Japan, där det ofta är fullsatta läktare?

- Jag har aldrig varit i Japan, så jag ser verkligen fram emot det. Att tävla där är en dröm i sig. Jag älskar när det är mycket publik. På EM i januari var det en fantastisk stämning med många på läktaren.

Förutom tävlingen, vad tänker du kring att få se Japan för första gången?

- Jag kommer försöka se så mycket jag kan! Och jag älskar sushi och att testa olika matkulturer.


VM 2023

VM 2023 avgörs i japanska Saitama. Tävlingarna inleds natten till onsdag svensk tid med paråkningens kortprogram. Under VM i Saitama har Sverige endast deltagare med i herrarnas tävling. Detta då den av ISU fastställda tekniska kvalpoängen inte uppnåtts varken av damer eller par. Herrarna, med Andreas Nordebäck i startfältet, kliver in i tävlingarna torsdag morgon svensk tid.

Så följer du VM 2023


Publicerad: 2023-03-21

Senast uppdaterad: 2023-03-21

Samarbetspartners