Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Nikolaj Majorov byter disciplin - siktar mot världstoppen i isdans

Placeholder

Foto: Maria Jangbro

Nikolaj Majorov, en av Sveriges bästa konståkare på herrsidan, väljer att byta disciplin. Majorov inleder nu en ny satsning mot världstoppen i isdans.

- Det känns fortfarande lite overkligt att få göra den här satsningen och fortsätta en karriär inom konståkningen. Allt är väldigt nytt och annorlunda, inte minst att jag går från att åka ensam till att åka i ett par. Men det är väldigt roligt och jag känner mig glad och förväntansfull att starta upp detta nu, säger Nikolaj Majorov. 

Nikolaj Majorov har under en tid besvärats av en ryggskada som begränsat 22-åringen i träning och tävling. Efter SM 2023 valde Majorov att ta en paus från tävling för att kunna fokusera på återhämtning och rehabträning för ryggen. Tanken att byta till isdans har Majorov haft en längre tid och under pausen passade han på att testa disciplinen. 

- Det har varit en tuff tid då jag kämpat mot smärtan i ryggen och efter SM i höstas behövde jag ta en paus från den tunga belastning som hoppträning utgör för ryggen. Jag har alltid varit intresserad av isdans och testat på lite smått men aldrig riktigt haft anledning att testa på riktigt. Nu kunde jag testa seriöst utan att det gick ut över min vanliga träning. 

Efter att ha provtränat en tid mognade beslutet fram om att ta klivet och påbörja en satsning i isdans och sökandet efter en partner började.

- Jag stod inför ett vägskäl och det var att avsluta min karriär då ryggen inte höll för hopp eller att satsa vidare men inom isdans. Det var till sist ett enkelt val då jag kände att jag har så mycket mer att ge. Jag har alltid sett upp till Daisuke Takahashi från Japan som valde att sadla om från singel till isdans och i år kom på 11:e plats på VM. Med tanke på att jag alltid varit intresserad av isdans så landade jag i att det var rätt väg för mig att ta och jag började på allvar söka efter en partner. Jag var beredd på att det kunde ta lite tid men det gick fortare än jag trodde och redan nu till helgen kommer vi påbörja arbetet med våra tävlingsprogram.

Det nybildade isdansparet kommer representera Sverige och satsar på att börja tävla redan nästa säsong.

- Vi fann varandra snabbt på isen och det kändes på något sätt väldigt enkelt. Förmodligen för att vi är ganska lika personlighetsmässigt. Vi är också båda väldigt ambitiösa och vi har höga mål. Vi vet att vägen till toppen är lång men vi vill båda ta den och är beredda att satsa hårt för att ta oss hela vägen. 

Sportchef Anna Burwall ser förväntansfullt fram mot den nya satsningen.

- Det är så klart väldigt roligt att Sverige nu har ett isdanspar på seniornivå. De har tränat väldigt kort tid tillsammans och är i början på sin satsning men visar redan stor potential. Jag ser fram emot att följa dem i denna satsning och hoppas också att de kommer inspirera fler att våga ta nya vägar inom idrotten.     

Publicerad: 2023-04-21

Senast uppdaterad: 2023-04-21

Samarbetspartners