Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

VM-uttagning klar: Historisk svensk trupp till VM i Montreal

Placeholder

Foto: Nikolaj Majorov

Nu står det klart att det blir Josefin Taljegård, Andreas Nordebäck, paråkarna Greta och John Crafoord samt isdansarna Milla Ruud Reitan och Nikolaj Majorov som representerar Sverige vid VM i Montreal, Kanada, 18-24 mars. För första gången någonsin i ett VM deltar Sverige i samtliga discipliner och för första gången sedan 1982 deltar Sverige med ett isdanspar.

För att få åka på VM krävs att åkaren har uppnått ett tekniskt poängkrav fastställt av ISU (Internationella Skating Union). Utifrån de tillgängliga åkarna görs uttagningen av Svenska Konståkningsförbundets Internationella Kommitté tillsammans med förbundets sportchef.

Det blir en historisk trupp i flera avseenden som representerar Sverige vid VM i Montreal, Kanada, 18-24 mars. Aldrig tidigare har Sverige haft tävlande i samtliga discipliner på ett VM. Dessutom är det första gången sedan 1982 som Sverige deltar med isdanspar på VM.

- Att Sverige detta år har deltagare med i alla discipliner är stort för svensk konståkning. Extra roligt att vi dessutom genom Milla och Nikolaj för första gången på över 30 år deltar i isdanstävlingarna, säger Konståkningsförbundets sportchef Anna Burwall.

På damsidan representeras Sverige av svenska mästarinnan Josefin Taljegård som är nyligen hemkommen från EM där hon tog en 11:e plats.

- Josefins 11:e plats på EM är en stor prestation och är det bästa en svensk kvinnlig åkare placerat sig på flera år. Det fanns dessutom utrymme i den tekniska poängen att kunna klättra ytterligare platser. På VM är motståndet ännu högre men med två bra program kan hon konkurrera om högre placeringar.

Andreas Nordebäck tog VM-platsen på herrsidan och siktar mot en högre placering än förra årets succédebut.

- Andreas har haft en tung säsongsinledning med en skada som höll honom borta från isen under stora delar av hösten. Han är tillbaka igen och på EM visade han trots kort förberedelsetid sin kapacitet i kortprogrammets åttonde plats.

Isdansparet Milla Ruud Reitan och Nikolaj Majorov skriver in sig i historieböckerna då de blir det första svenska isdansparet sedan 1982 att kvalificera sig till ett VM.

- Detta är Milla och Nikolajs första säsong tillsammans och de har verkligen utvecklats snabbt och etablerat sig på världsnivå. EM gick inte riktigt som de hoppats på och de är revanschsugna inför VM. Med tanke på att det är deras första säsong tillsammans handlar mästerskapsstarterna väldigt mycket om att samla på sig värdefull rutin inför kommande säsonger. Lyckas de väl i den rytmiska dansen är en finalplats inom räckhåll.

Sveriges främsta paråkare, Greta och John Crafoord, gör i Montreal sin första start i ett VM.

- VM i Montreal blir Greta och Johns första VM och det kommer ge dem viktiga erfarenheter i deras fortsatta satsning. De har tagit stora kliv denna säsong och nu gäller det för dem att på tävling sätta alla tekniska svårigheter som de behärskar så väl på träning. Gör de det så bör de vara i final.

Uttagna tränare: Maria Taljegård, Mélanie Joseph, Bruno Massot, Rostislav Sinicyin.
Lagledare: Anna Burwall
Uttagna domare: Åsa Nordback

Filip Stiller Borowicz är uttagen TS av ISU.

VM 2024

Läs mer om de svenska VM-åkarna

Josefin Taljegård Länk till annan webbplats.
Andreas Nordebäck Länk till annan webbplats.
Greta och John Crafoord Länk till annan webbplats.
Milla Ruud Reitan och Nikolaj Majorov Länk till annan webbplats.

 

 

 

 

 

Publicerad: 2024-01-29

Senast uppdaterad: 2024-02-12

Samarbetspartners