Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

I morgon startar VM i konståkning

Placeholder

Foto: skatesweden.se

I morgon startar VM i konståkning i Montreal, Kanada. Den svenska truppen består av Josefin Taljegård, Andreas Nordebäck, paråkarna Greta och John Crafoord samt isdansarna Milla Ruud Reitan och Nikolaj Majorov. För första gången någonsin i ett VM deltar Sverige i samtliga discipliner och för första gången sedan 1982 deltar Sverige med ett isdanspar.

Det är en historisk trupp i flera avseenden som representerar Sverige vid VM i Montreal, Kanada, 18-24 mars. Aldrig tidigare har Sverige haft tävlande i samtliga discipliner på ett VM. Dessutom är det första gången sedan 1982 som Sverige deltar med isdanspar på VM.

- Att Sverige detta år har deltagare med i alla discipliner är stort för svensk konståkning. Stämningen i truppen är väldigt bra. Det har sett bra ut på träningrana här och alla åkare ser fram emot att tävlingarna ska starta. Det är väldigt hög nivå på tävlingarna i år och det kommer vara tuff konkurrens för att ni finalerna, säger Anna Burwall, sportchef.

Den svenska truppen består av Josefin Taljegård, Andreas Nordebäck, samt VM-debuterande paråkarna Greta och John Crafoord samt isdansarna Milla Ruud Reitan och Nikolaj Majorov som också de gör debut på VM.

Josefin Taljegård är VM-truppens mest rutinerade åkare med en OS-start, tre EM-starter och två VM-starter på meritlistan. Den svenska mästarinnan har en stark säsong bakom sig med med bland annat guld i Nordiska Mästerskapen och en 11:e plats från EM.

- Josefin är i år bättre än någonsin. Hon har varit säkrare tekniskt och som vanligt är hon stark i den konstnärliga biten. Josefin visade på EM att hon kan vara med och konkurrera om högre placeringar på de internationella mästerskapen. Sätter hon sina svårigheter under VM kan hon slå sig in topp-15.

Andreas Nordebäck gör i Montreal karriärens andra VM-start. Nordebäck har under säsongen besvärats av en skada och stod därför över SM i december. På Nordiska Mästerskapen i februari tog han guld.

- Andreas fick inte riktigt den start på säsongen som han hade velat på grund av skada som höll honom borta från isen under stora delar av hösten. Glädjande är han nu fullt återställd och har visat stigande formkurva. För att kunna konkurrera om högre placeringar krävs två starka program tekniskt vilket Andreas har kapaciteten för.

Greta Crafoord och John Crafoord som har två EM-starter på meritlistan gör i Montreal sin första start i ett VM.

- Greta och John har tagit stora kliv denna säsong och nu gäller det för dem att även på tävling sätta alla tekniska svårigheter. Gör de det så är en finalplats inom räckhåll. De gör sitt första VM och de kommer få med sig värdefull rutin inför kommande mästerskap.

Debut på VM gör även isdansparet Milla Ruud Reitan och Nikolaj Majorov som inledde en gemensam satsning mot världstoppen i isdans för endast ett år sen.

- Nikolaj har två VM-starter i singel på meritlistan sedan tidigare men VM i Montreal blir det första tillsammans med Milla. De har haft en otrolig första säsong tillsammans där de inte bara kvalificerat sig till mästerskapen utan också tagit världsrankingpoäng. Att ta sig till final i isdansen är en tuff uppgift. Kapaciteten för final finns där.

Tävlingarna inleds onsdag kväll svensk tid med paråkningens kortprogram följt av damernas kortprogram. Herrarna kliver in i tävlingarna torsdag kväll och isdansen på fredagskvällen.

Hålltider VM 2024 för den svenska VM-truppen (svensk tid)

Onsdag 20 mars
17:00 Paråkning kortprogram
22:00 Damer kortprogram

Torsdag 21 mars
16:10 Herrar kortprogram
23:00 Paråkningen friåkning (final)

Fredag 22 mars
16:20 Isdans rytmisk dans
23:00 Damer friåkning (final)

Lördag 23 mar
18:30 Isdans fridans (final)
23:00 Herrar friåknig (final)

Så följer du VM 2024

I dagsläget finns för de internationella mästerskapen inget avtal för sändningsrättigheter i Sverige klart. Det är det Internationella Skridskoförbundet (Internationella Skridskounionen - ISU) som hanterar rättigheterna. Tills avtal finns på plats kommer svenska tittare kunna följa de internationella mästerskapen via Internationella Skridskounionens Youtubekanal där alla tävlingar sänds live https://www.youtube.com/c/SkatingISU. Länk till annan webbplats. Om det skulle ske förändringar läggs information om detta upp på hemsidan.


Läs mer om åkarna i den svenska VM-truppen

 

Publicerad: 2024-03-19

Senast uppdaterad: 2024-03-20

Samarbetspartners