Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Tre guldmedaljer för Vilma i Inclusive Skating World Championships 2024

Placeholder

Framgångarna fortsätter för Vilma Mellegård. På VM i Inclusive skating som avgjordes 8-12 april i London, Storbritannien, tog 14-åriga Vilma hem guld i tre olika discipliner.

Skatesweden har tidigare berättat om Kungsbackatjejen Vilma Mellegård och hennes väg tillbaka till sin älskade konståkning efter en stroke och delvis förlamning. Vid sju års ålder drabbades hon av en blodpropp i hjärnan, en följdorsak av ett hjärtstopp troligtvis orsakat av ett virus på hjärtat. Detta ledde till att hon tvingades lära sig att prata, sitta, stå, gå och åka skridskor på nytt. Nu, sju år senare, är Vilma en inspirerande förebild och representerade för fjärde gången Sverige vid VM i Inclusive Skating. Inclusive Skating är en tävlingsform som är anpassad för att alla, oavsett funktionsvariation, ska kunna tävla i konståkning – vare sig det handlar om fysiska eller psykiska utmaningar. Drivande bakom Inclusive skating är en brittisk ideell organisation som arbetar för att föra in konståkningen i Paralympics.

VM i Inclusive Skating avgjordes i London, Storbritannien, mellan den 8:e och 12:e april. I årets VM tävlade Vilma i tre olika discipliner: Fridans, Friåkning och i Duett där Vilma tävlade i par tillsammans med en tävlande och kompis från Nordirland. I samtliga discipliner tog hon hem guldmedaljen, och i sin friåkning noterades hon dessutom för ett nytt personbästa med drygt 12 poäng vilket var det andra bästa resultatet i hela tävlingen oavsett ålder och tävlingsklass.

- Jag var nervös, framför allt inför mitt nya friprogram. Dessutom gick sista träningen riktigt dåligt vilket inte hjälpte. Annars var jag mest glad och laddad över att få tävla. Mest nöjd är jag med sittpiruetten i friprogrammet, korspiruetten i fridans och att jag lyckades bättre med uttryck och presentation i alla mina program, för det är något jag har jobbat mycket med. Efter tävlingarna kände jag mig glad, stolt och lite överväldigad, säger Vilma Mellegård.

Nu har Vilma siktet inställt på nya framgångar, härnäst i Östersund där en Inclusive Paralympicstävling arrangeras i sommar.

- Nästa tävling för mig är Inclusive Paralympics i Östersund. Det ska bli roligt att tävla i Sverige men också för att det är första gången man testar på ett tävlingsformat likt Paralympics där man tävlar mot andra med liknande funktionsvariation, oavsett svårighetsnivå. På sikt vill jag bli etta i världsrankingen för Inclusive Skating, just nu ligger jag fyra.


VM i Inclusive Skating 2024

 

 

 

Publicerad: 2024-04-25

Senast uppdaterad: 2024-04-25

Samarbetspartners