Publikfest och svenska framgångar under JVM i synkroniserad konståkning

Jubel i "Kiss & Cry" för Team Spirit efter att ha satt nytt internationellt säsongsbästa i JVM-finalen. Foto: Daniel Klerfors.
Det är nu drygt en månad sedan Juniorvärldsmästerskapen (JVM) i synkroniserad konståkning 2025 avgjordes på hemmaplan. Under den 7–8 mars samlades 24 lag från 19 olika nationer i Frölundaborg Arena i Göteborg för att tävla om världsmästartiteln. Mästerskapen blev en riktig succé när de för första gången arrangerades på svensk mark.
Finalkvällen, den 8 mars, bjöd på en fantastisk stämning i Frölundaborg när nästan 5 000 åskådare fyllde arenan, vilket visade på det växande intresset för sporten. På isen stod de svenska lagen Team Seaside och Team Spirit för imponerande prestationer. Team Seaside skrev historia genom att sluta på en sjätteplats – den högsta placeringen någonsin för ett svenskt lag i JVM. Team Spirit levererade även de en stark insats och slutade på en åttondeplats. Båda lagen noterade sina bästa internationella säsongsresultat.
.png)
Team Seaside kom på 6:e plats, den högsta placeringen någonsin för ett svenskt lag i JVM. Foto: Daniel Klerfors
Arrangemanget krävde en stor insats från de cirka 400 volontärer som fördelat på 40 arbetsgrupper bidrog till att göra evenemanget till en oförglömlig upplevelse för både deltagare och publik.
– Utan våra fantastiska volontärer hade detta mästerskap inte varit möjligt. Deras engagemang och hårda arbete har varit ovärderligt, och vi är otroligt tacksamma för deras insatser, säger JVM:s projektledare Cathrine Svensson.
Inspirerar framtida generationer
Anna Burwall, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet, uttryckte sin stolthet över de svenska framgångarna och betonade hur ett mästerskap på hemmaplan kan inspirera unga åkare att drömma om att representera Sverige på internationell nivå.
– Fantastiskt att både Team Seaside och Team Spirit presterade på högsta nivå. Att få tävla inför hemmapublik ger en extra energiboost och vi hoppas att det här kan motivera fler att upptäcka men också satsa på sporten. Flera lag har under våren öppna träningar för att testa på synkro men också för att ta in nya åkare. Om man är intresserad så håll utkik på lagens sociala medier och föreningarnas hemsidor för mer information, säger Burwall.
Förbundsordförande Helena Rosén Andersson var också mycket nöjd med arrangemanget och lyfte fram den ökade synligheten för synkroniserad konståkning.
– Stämningen i den nästan fullsatta arenan var helt fantastisk. Vi hoppas att de svenska lagens framgångar på hemmaplan ska inspirera fler att upptäcka och engagera sig i sporten, säger Rosén Andersson.
Synkrosatsning för framtiden
Inför Junior-VM på hemmaplan startade Svenska Konståkningsförbundet upp en synkrosatsning, där föreningar som tidigare inte haft synkro i sin verksamhet fått möjlighet att, med stöttning från förbundet, testa på synkro i sin förening och sedan komma och uppleva JVM i Frölundaborg. Fem föreningar deltog i projektet, och flera av dem är nu i startgroparna för att integrera synkro i sin verksamhet, med en positiv inställning till framtida tävlingsdeltagande.
Tränarseminarium ska sprida synkro till fler föreningar
Den 3–4 maj anordnas ett tränarseminarium i Göteborg med fokus på att starta upp synkroniserad konståkning. Seminariet syftar till att ge tränare en grundläggande förståelse för synkro genom både teoretiska och praktiska moment samt konkreta råd för att introducera disciplinen i sina föreningar.
– Det finns många tränare som är nyfikna på att starta upp synkro men som känner att de saknar kunskapen. Med detta seminarium vill vi ge fler möjligheten att komma i gång. På plats kommer även två föreningar med etablerad synkroverksamhet att medverka och dela med sig av sina erfarenheter, säger Anna Sundkvist, utbildningsansvarig.
Efter JVM-succén – Sverige vill arrangera fler mästerskap
Sammanfattningsvis blev JVM i synkroniserad konståkning 2025 ett mästerskap att minnas med en publikfest och sportsliga framgångar för svensk konståkning.
Svenska Konståkningsförbundet ser nu fram emot fler internationella mästerskap på hemmaplan och väntar på besked om den inskickade ansökan om att få arrangera VM i konståkning 2028 i Malmö. Förbundsordförande Helena Rosén Andersson betonar vikten av att ha internationella mästerskap i Sverige för att ytterligare stärka och utveckla idrotten nationellt.
– Vi hoppas på att få möjlighet att välkomna världens bästa konståkare till Malmö 2028. Internationella mästerskap på hemmaplan betyder mycket för svensk konståkning. Vi ser vilken positiv effekt tidigare mästerskap och nu JVM i Göteborg har haft, och vi hoppas på en fortsatt satsning för att ge fler möjlighet att uppleva konståkning på högsta nivå, säger Rosén Andersson.
Publicerad: 2025-04-01
Senast uppdaterad: 2025-04-02