Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Linda Andreasson: Resan framåt- Utmaningar, Möjligheter och Gemenskap!

Placeholder

Förbundschef Linda Andreasson har ordet och skriver om ett historiskt SM, om prioriterade frågor för förbundet och om en resa framåt för svensk konståkning där utmaningar blir möjligheter.

Förra veckan mottog vi beskedet att Sverige inte har gått vidare som värdkandidat för vinter-OS 2030. Ett OS på hemmaplan hade varit en fantastisk upplevelse. Vi tog under veckan innan dess även ett tråkigt beslut om att ställa in Leon Lurje Trophy på grund av för få anmälda nationer Länk till annan webbplats.. Nu ser vi istället fram emot att välkomna världens bästa juniorlag i synkro till Junior-VM i Göteborg 2025, och vi håller också våra tummar och hoppas att vi får äran att vara värdland för VM i konståkning 2028.

Vi är mitt uppe i tävlingssäsongen och just nu pågår förberedelserna för en av svensk konståknings höjdpunkter, SM singel/par/isdans som går av stapeln i Norrköping den 14-17 december. Ett historiskt SM där vi för första gången har tävlande i damer, herrar, isdans och paråkning på seniornivå. Det ser jag fram emot! Hoppas vi ses där.

Svensk konståkning är på en utvecklingsresa och det är en ganska krokig väg som leder oss framåt, men vi är på väg åt rätt håll. Vi har under de senaste åren intensifierat arbetet för att säkerställa trygga och utvecklande idrottsmiljöer. Genom Utvecklingsmodellen, framtagandet av en träningsguide och utveckling av test- och tävlingssystem strävar vi efter att bygga en stark grund för våra åkare och andra engagerade. Samtidigt strävar vi efter att attrahera nya målgrupper och att stimulera tillväxten inom alla discipliner. Arbetet med att hjälpa föreningar att bygga upp kapacitet för att hantera både bredd och elit är en annan viktig punkt på vår agenda. Genom ett ökat samarbete mellan förbundet med dess kommittéer, distrikten och föreningarna strävar vi efter att skapa förutsättningar för våra föreningar att kunna erbjuda utvecklande idrottsmiljöer för såväl bredd som elit.

Trygg idrott är fortsatt ett prioriterat område och vi delar svensk idrotts nolltolerans mot alla former av kränkningar och övergrepp. Alla ska må bra i svensk konståkning och här har vi alla ett gemensamt ansvar att aktivt jobba med dessa frågor och att agera när något kan bryta mot värdegrunden.

Jag vet att många arbetar hårt och att det finns en otroligt bra verksamhet i våra föreningar över hela landet. Det är riktigt kul att se. Om problem uppstår i en förening är vi som förbund berett att agera genom stöd och utveckling av föreningen. På förbundskansliet hanterar vi och utreder visselblåsningar som inkommit till RF:s Idrottsombudsman och andra orossignaler. Vi tar alltid dessa på allvar och strävar efter att skapa en trygg grund för alla involverade. Här är dialogen med berörda föreningar central, inte bara för att åtgärda problem utan också för att förebygga dem. I min roll som Förbundschef är jag operativt ansvarig för förbundets verksamhet och agerar i linje med de riktlinjer vi har att förhålla oss till som en del av svensk idrott. I de ärenden där åtgärder kan behöva sättas in är föreningen alltid involverad. Vi har i detta arbete också stöd av och ett nära samarbete med Riksidrottsförbundet, RF/SISU-distrikten och Idrottsombudsmannen.

I arbetet med trygga och utvecklande idrottsmiljöer ser vi att de nya Föreningslicenserna är ett viktigt steg i syfte att stärka våra föreningar med kunskap och skapa en struktur som främjar hållbarhet. Ytterligare ett verktyg är den kommande Tränarlicensen som sätter det moderna ledarskapet i fokus och som syftar till att stärka våra tränare i ledarrollen.

Det är mycket på gång inom svensk konståkning och jag är stolt över det arbete som sker på förenings-, distrikts- och förbundsnivå. Framtiden ser lovande ut, och tillsammans kan vi fortsätta forma en gemenskap där alla kan trivas och växa på isen. En resa där utmaningar blir möjligheter och där svensk konståkning tar stora steg mot en spännande framtid.

/Linda Andreasson
Förbundschef, Svenska Konståkningsförbundet

 

 

 

Publicerad: 2023-12-08

Senast uppdaterad: 2023-12-08

Samarbetspartners