Gå till innehåll
Göteborgs Konståkningsförbund
Göteborgs Konståkningsförbund

Om Leon Lurje

Leon Lurje föddes i Vitryssland och flyttade till Polen som 2-åring. Vid 13 års ålder kom han till Sverige.

Han fick tidigt ett intresse för skridskoåkning, och redan när han var 4-5 år, efter att ha sett sitt första världsmästerskap i konståkning på TV, väcktes hans stora passion till liv. Efter detta missade han aldrig ett tillfälle att "snurra ett par piruetter" vare sig det var på isrinken eller på en frusen pöl.

Först om tonåring började han utöva isdans och tyvärr avslutades karriären på grund av hans ålder och de tidsödande medicinstudierna (som var hans andra passion i livet). Han utbildade sig till läkare och arbetade som konsulterande kardiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hans drömmar levde vidare och så småningom upptäckte han synkroniserad konståkning. och hans passion blev ännu större och starkare.

Efter att ha nått den högsta nivån som domare för synkroniserad konståkning fick Leon positionen som domare i ISUs världsmästerskap. Han satt också som teknisk delegat på denna nivå. I många år var han styrelsemedlem i Svenska Konståkningsförbundet och tidigare ordförande i kommittén för synkroniserad konståkning och isdans. Leon var också mycket engagerad i och anordnade internationella tävlingar, och var huvudansvarig för organisationskommittén vid ISU Challenge Cup i Göteborg 1999. Han tillbringade stor del av sitt liv med att utveckla disciplinen synkroniserad konståkning.

Vid tiden för sin tragiska och alldeles för tidiga död, vid 48 års ålder, var han ordförande för Internationella Skridsko Unionens (ISU) Tekniska Kommittee inom synkroniserad konståkning. Den enda svensk på så hög position inom ISUs arbete för synkroniserad konståkning

Leon's stora dröm, som han så ofta talade om, var att organisera en internationell tävling med fokus på nybörjare som han ansåg vara så viktiga för utvecklingen och framtiden för synkroniserad konståkning. Tack vare hans kollegor och vänner inom den svenska synkro-familjen, med Christian Wieland i spetsen, blev hans dröm verklighet. Leon Lurje Trophy instiftades till hans minne 2007.

Lilja och Elena Lurje

Publicerad: 2023-12-21

Senast uppdaterad: 2023-12-21

Samarbetspartners