Gå till innehåll
Svenska Konståkningsförbundet
Svenska Konståkningsförbundet

Född: 4 september 2007
Klubb: Malmö KK
Började åka: När jag var 3 år
Familj: Mamma Karina och pappa Christoffer
Tränare: Ela Magnusson och Laco Vince
Koreograf: Ela Magnusson
Favoritfärg: Lila
Favoritmat: Pasta
Favoritdryck: Tropisk juice
Favoritmusik: Jag lyssnar på lite allt möjligt, speciellt på träning är det viktigt med bra musik så man blir glad och peppad. 

Andreas Nordebäck

Alexandra Ödman

Alexandra Ödman är förstaårsjunior och tog klivet in i Team Sweden inför denna säsong. Med sig hade en hon en stark säsong i ungdomsklassen med bland annat en silvermedalj på Nordiska mästerskapen.

Varför började du med konståkning?
- Mina föräldrar har alltid tyckt om att åka skridskor för skojs skull så de tog med mig och vi åkte några gånger, men sen så ville jag inte åka med dem för skojs skull längre så jag fick börja i skridskoskolan när jag var 3 år. När jag var fem så kom jag upp i konståkningsgrupperna och det var då som jag började träna på riktigt.

 

Varför tycker du om att åka konståkning?
- Det är så roligt och är något som jag ser fram emot att göra nästan varje dag. Det finns alltid något nytt att träna på och något som kan bli bättre, så man fortsätter kämpa och nu har konståkning blivit som en del av mig. Så när jag är på isen, på tävling och på riktigt bra träningar så känns det som att jag är precis där jag ska vara och att jag hör hemma just här. Jag har också fått så många vänner i konståkningen och det är något som gör det roligare att komma och träna för man vet att de andra så som man själv bara vill bli bättre. Så att träna tillsammans ger en energi och gemenskap.

Vad tycker du själv att dina starka sidor inom konståkningen är?
- Jag tycker att jag har många olika starka sidor men ändå att jag är bra på programkomponenter. Just att försöka anpassa rörelser och ansiktsuttryck till musiken. Men jag tycker att det är riktigt kull att hoppa och det är hoppen som jag lägger mycket tid på att träna in. Piruetter är också något som jag är bra på då jag kan göra så många olika svåra positioner och variationer.

Vad behöver du bli bättre på?
- Att ta motgångar är något som jag jobbar med och blir bättre på. Men även att jag på träningarna inte behöver ta det så hårt när saker inte går som jag vill. Men med träning så kan jag bli bättre på det också.

Vilka konståkare ser du upp till?
- Jag har flera olika konståkare som jag ser upp till, för att de är alla bra på olika saker. Jag gillar verkligen Anna Shcherbakova och Isabeau Levito då de har väldigt bra performance och är bra på att utrycka sig till musik. Jag se räven till Nathan Chen. Han är en konståkare som jag tycker har fantastisk hoppteknik och som har väldig fina och stabila hopp.

Hur skulle dina vänner beskriva dig?
- Glad och lite sprallig men också lite blyg ibland.

Vad gillar du att göra på din fritid?
- På fritiden så brukar jag vara med kompisar, laga mat och läsa. Sen tar skolan också ganska mycket tid och kombinerat med träningen så blir det som min fritid att få göra det som jag tycker om och att få vara med vänner på träningen.

Vad hade du gjort på din fritid om du inte höll på med konståkning?
- Jag hade högst antagligen hållet på med någon annan sport då jag som liten provade på och tränade många andra sporter och aktiviteter. Så hade jag inte fastnat för konståkning hade det kanske blivit gymnastik, dans eller något annat.

Vad tänker du när du tävlar?
- På tävling är jag ofta väldigt nervös. Jag måste påminna mig själv om att ta en sak i taget för att kunna fokusera på det jag ska göra och kunna göra det så bra som möjligt. Precis innan jag ska åka och de ropar upp mig som nästa åkare är jag som mest nervös, så när jag åker in tar jag ett djupt andetag och när musiken startar försvinner alla tankar förutom det som jag ska göra precis där och då. 

Hur hanterar du en motgång?
- Motgångar kommer och vissa gånger kan man inte undvika dem. Min tränare brukar säga att man inte kan vara på toppen av ett berg varje dag året om, man måste ibland gå tillbaka ner och hämta syre. Det är en liknelse som jag relaterar till väldigt mycket och får mig att se på motgångar som något som inte behöver tas så hårt. Det är något som är en del av utvecklingen och som kan göra så att man sen kan bli ännu bättre.

Vad är du mest stolt över hittills i din karriär?
- Jag är väldigt stolt över förra säsongen där jag gjorde många framsteg och fått så många erfarenheter som jag kommer ha användning av under denna säsongen. Men Nordiska på Island är verkligen något som jag är stolt över, mest att jag inte gav upp efter ett jobbigt korta. Utan kunde ta mig samman och göra mitt bästa i långprogrammet.

Vad är ditt mål med konståkningen?
- Mitt mål är såklart att bli så bra som möjligt och det tar tid. Så jag sätter upp mål för varje säsong för att utvecklas och visa att jag blir lite bättre hela tiden. Så denna säsongen är målet att jag ska klara nya hopp på tävling och uppnå poängkraven för att kunna tävla på större mästerskap.

Hur ska du nå dit?
- Med hård träning så kommer man långt, men jag motiverar mig själv till att hålla ögonen på mina mål och inte fokusera på annat längs vägen. Jag försöker alltid vara fokuserad under träningarna på det som jag ska göra. Samt att man alltid gör sitt bästa och ge 100% av vad man är kapabel till att göra.  

 

 

 

 

 

Publicerad: 2023-12-11

Senast uppdaterad: 2023-12-12

Text

Samarbetspartners